Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Glad sommar – här är läsningen och lyssningen till lata dagar

Foto: Karin Törnblom/TT
Av Kvartal  | 11 juli 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Kära läsare, lyssnare och tittare,

När stora delar av Sverige nu drar sig mot semestern tar även Kvartal ett kortare sommaruppehåll. Vi sätter därmed punkt för ett händelserikt första halvår, med nya medarbetare, nya röster och med ett på alla sätt mer omfångsrikt utbud på Kvartal. Vi hoppas att du har uppskattat det.

Vi hoppas också att sommaren blir en möjlighet att upptäcka något av allt det vi publicerat under våren, som kanske försvann i det intensiva flöde som ständigt omger oss. Här är en sammanställning som kan hjälpa till på vägen.

Sommarlyssning

Kvartals intervjupodcast Fredagsintervjun, under ledning av Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping, har fortsatt att samla både de centrala gestalterna i nyhetsflödet och personer som du kanske inte visste att du var intresserad av. Resultatet är djupgående intervjuer som tål att lyssnas på även i hängmattan – i repris, eller för första gången.

Under första halvåret i år har Fredagsintervjun gästats av bland andra

Liberalernas nya ledare Nyamko Sabuni, DN:s tidigare chefredaktör Joachim Berner, EU-kommissionären Cecilia Malmström, brottsmisstänkte fotbollsbasen Daniel Kindberg, medievärldens enfant terrible Chang Frick, Säpo-chefen Klas Friberg, riksåklagare Petra Lundh, Svenska Nyheter-producenten Micke Lindgren, utbildningsminister Anna Ekström, författaren Kajsa Norman, Svenska Akademiens räddare Eric M Runesson och den tidigare Muf-ordföranden och numera jesuitpatern Thomas Idergard.

Vårt populära magasinsprogram Veckopanelen har under våren gästats av skarpa samtidsspanare som Inga-Britt Ahlenius, Anna Dahlberg, Fredrik Haage, Kerstin Brunnberg, Mikael Odenberg, Alice Teodorescu, Daniel Suhonen, Aida Hadzialic, Paulina Neuding, Marika Lindgren-Åsbrink, Klas Eklund, Henrik Mitelman, Carola Lemne och många fler. 

Längst hållbarhet för sommaren, och för överskådlig tid, har förmodligen vår specialpanel från Almedalsveckan där Marie Demker, Jan Larsson, Mikael Sandström och Jenny Sonesson analyserar fenomenet politisk naivitet.

Politik

Under våren har Kvartal utökat den politiska bevakningen. Vår kommentator Viktor Barth-Kron anslöt i mars och har löpande skildrat de turbulenta månaderna i svensk politik – hans textarkiv hittar du här. Alla avsnitt av tv-magasinet Veckan med Viktor, som haft i genomsnitt över 100 000 visningar per program, hittar du här.

Många andra har dock bidragit till att förklara och fördjupa de politiska skeendena. Irene Wennemo, fram till nyligen statssekreterare i Löfvenregeringen, har beskrivit hur Socialdemokraterna vann makten men förlorade arbetarväljarna. Tommy Möller, professor i statsvetenskap, bidrog med en essä om borgerlighetens vedermödor – nu och historiskt.

Matthew Goodwin, brittisk forskare och författare, skrev om hur den etablissemangskritiska vågen förmodligen inte är någon våg, och Johan Wennström förklarade varför det inte finns något nytt politiskt landskap

I det ständigt omtalade grannlandet Danmark har det hållits val, med stora omvälvningar. Susanna Birgersson beskrev hur Danmark nu rör sig mot det post-populistiska tillståndet.

Samhälle & kultur

Grundbulten i Kvartal är att vara en plats för seriös diskussion om och perspektiv på tidens stora frågor. Det kan gälla frågorna som redan diskuteras mycket, men också de som kanske borde diskuteras mer.

Kvartals mest lästa och citerade text under hela våren blev vår nytillträdde redaktör Ola Wongs essä om Kinas bortglömda roll i klimatfrågan. På samma tema skrev bland andra Steven Pinker om hur den rena energin i Sverige riskerar att gå förlorad till följd av politiskt sjabbel.

Stor uppmärksamhet fick också Per Brinkemos serie om vad hederskultur egentligen är – nämligen betydligt mer än det ofta framstår som i debatten – och Mark Weiners jämförelse mellan den högre utbildningen i Sverige respektive USA

Per Österman granskade hur kampen mot stöldligor försvåras av tandlös lagstiftning, medan professor Valerie Hudson analyserade hur hinder på äktenskapsmarknaden kan sätta samhällen i obalans.

I två större serier (här och här) har också journalisten Micael Kallin synat hur dagens ekonomiska klyftor skapades, och satt ett kritiskt öga på det senaste kvartsseklets avregleringar. Bägge serierna har gjort avtryck i den politiska debatten.

Väl mött i höst

Utöver det nämnda ovan finns mycket annat att upptäcka, från våren likväl som från tidigare år. 

Välkommen att botanisera i våra arkiv hela sommaren. Vi är tillbaka i slutet av vecka 32, då både Fredagsintervjun och Veckopanelen gör höstpremiär.

Glad sommar, och varmt tack för att Du följer och stöder Kvartal!

Redaktionen

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.