Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur Analyser och essäer

Kultur Analyser och essäer

Ja visst gör det ont när kategorier brister

Av Ina Hallström | Kultur
Attacken mot Kapitolium har av vissa förknippats med normupplösning. Men följer oron över ”flykten från förnuftet” upplysningens ideal? Ina Hallström, doktorand i genusvetenskap, utforskar frågan.

Nya kyska kvinnoidealet ett nederlag för feminismen

Av Ulrika Kärnborg | Kultur
Förnyade rop på begränsningar och måttfullhet skapar nygammalt kyskt kvinnoideal. Det passar in i den patriarkala vrångbilden av unga kvinnor som åtråvärda men av naturen svala.

Kulturåret 2020: Filmerna som oavsiktligt fångade samhällsandan

Trots att pandemin fick filmbranschen på fall 2020, fångades tidsandan av flera av årets filmpremiärer. Kvartals vik. kulturredaktör Erik Augustin Palm gör en genomgång.

Låt nutidsromanen få hjälp av självhjälpslitteraturen

Av Valle Wigers | Kultur
Om nutidsromanen ska återerövra sin plats som vännen på nattduksbordet, måste den i högre grad omfamna ämnen som är relevanta för sökandet efter mening.

Kinesisk science fiction – trojansk häst för samhällskritik

Av Erik Mo Welin | Kultur
I en tid då kommunistpartiet gör sitt bästa för att kontrollera berättelsen om Kinas moderniseringsprojekt har science fiction sedan 1990-talet gett uttryck för alternativa bilder av framtiden.

Om tacksamhet och rätten att pröva sina tankar

Jan Emanuel Johanssons uttalande om studentflak prydda med utländska flaggor kritiserades hårt. Det är dags att börja lyssna på varandra på riktigt nu, menar han.