22 januari 2021
Ja visst gör det ont när kategorier brister
Attacken mot Kapitolium har av vissa förknippats med normupplösning. Men följer oron över ”flykten från förnuftet” upplysningens ideal? Ina Hallström, doktorand i genusvetenskap, utforskar frågan.
18 januari 2021
Nya kyska kvinnoidealet ett nederlag för feminismen
Förnyade rop på begränsningar och måttfullhet skapar nygammalt kyskt kvinnoideal. Det passar in i den patriarkala vrångbilden av unga kvinnor som åtråvärda men av naturen svala.
13 januari 2021
Kulturåret 2020: Filmerna som oavsiktligt fångade samhällsandan
Trots att pandemin fick filmbranschen på fall 2020, fångades tidsandan av flera av årets filmpremiärer. Kvartals vik. kulturredaktör Erik Augustin Palm gör en genomgång.
12 januari 2021
Låt nutidsromanen få hjälp av självhjälpslitteraturen
Om nutidsromanen ska återerövra sin plats som vännen på nattduksbordet, måste den i högre grad omfamna ämnen som är relevanta för sökandet efter mening.
7 januari 2021
Kinesisk science fiction – trojansk häst för samhällskritik
I en tid då kommunistpartiet gör sitt bästa för att kontrollera berättelsen om Kinas moderniseringsprojekt har science fiction sedan 1990-talet gett uttryck för alternativa bilder av framtiden.
30 december 2020
Om tacksamhet och rätten att pröva sina tankar
Jan Emanuel Johanssons uttalande om studentflak prydda med utländska flaggor kritiserades hårt. Det är dags att börja lyssna på varandra på riktigt nu, menar han.
Ladda fler artiklar