Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Mejl från ett Sverige i förnekelse

Mark Weiner
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Mark Weiner | 30 juni 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 26 min Skärmläsarvänlig
I korthet

50 år sedan Susan Sontag skrev sin essä ”Brev från Sverige” har Sverige genomgått en revolution av ett annat slag än vad hon föreställde sig – genom invandring. 

Sverige behöver i dag formulera en mer uttalad och trovärdig historia om vad landet är, en robust men ändå inkluderande berättelse om folkgemenskap, genom att på nytt ta sig an sina traditioner och texter.

Utbredd humanistisk utbildning kan förbättra oddsen för att Sverige ska lyckas med den omvandling som landet nu genomgår.

Men ungdomar bör hellre studera i USA, menar Weiner och redogör varför han menar att den amerikanska högre utbildningen är överlägsen den svenska. 

Självcensur och förnekelse av det uppenbara är utbredda problem som Weiner stött på i Sverige. 

Han beskriver en närmast viktoriansk anständighetskänsla som tystar samtalen i det svenska samhället, inte när det gäller sex utan när det handlar om att diskutera samhälle och politik, särskilt invandring.

Om 30 år kommer många av dagens studenter med invandrarbakgrund att utgöra en betydande del av Sveriges ledande intellektuella och sociala visionärer. De hör till de mest kraftfulla personligheter och självsäkra intellektuella som Weiner har stött på i Sverige, och de är öppna med sina åsikter.

Mark Weiner, amerikansk gästprofessor i Uppsala, argumenterar i sitt mejl till en ung svensk-amerikan, O, för att denne hellre bör välja att studera i USA än i Sverige. Weiner anser att det i Sverige finns en tendens till självcensur och offentlig förnekelse av det uppenbara och han pekar på en hämmad och närmast viktoriansk anständighetskänsla som tystar samtal.

Mark Weiner efterlyser en ny och inkluderande berättelse om nationen Sverige. Hos studenter som har invandrarbakgrund har Weiner funnit klart mer kraftfulla och självsäkra personligheter, orädda för meningsskiljaktigheter och öppna med sina åsikter.

Mark Weiners essä om Sverige och vårt universitetssystem finns också som ljudpodd i uppläsning av Ola Ringdahl – om du vill lyssna på essän klickar du på PLAY-ikonen i bilden ovan. Texten kan också läsas på originalspråket engelska.

Click here for English version.

Från: Mark S. Weiner

Skickat: 6 juni, 2019

Till: En ung svensk-amerikan

Ämne: Ska du studera i Amerika?

Kära O,

Se

Läs mer Visa mindre