Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Poddar från Kvartal

Här hittar du alla avsnitt av Veckopanelen, Fredagsintervjun och Den svenska modellen. Dessutom våra nya poddar Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

Poddar från Kvartal

Här hittar du alla avsnitt av Veckopanelen, Fredagsintervjun och Den svenska modellen. Dessutom våra nya poddar Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

.

När stora delar av svenska folket går på semester leds landet av en övergångsregering. En talmansrunda har just inletts, och möjligen kan Ulf Kristersson bli ny statsminister redan i nästa vecka. Hur kom vi hit, frågar vi i denna extrapanel från Kvartal. Med Björn Söder, SD-riksdagsledamot och fd vice talman, Hanna Wagenius, C-politiker i Östersund, Lotta Fogde, fd statssekreterare (S) och Sven Otto Littorin, fd partisekreterare och statsråd (M).
Den senaste veckan går till historien. Regeringen Löfven föll i misstroendeomröstningen, som kom till när Vänsterpartiet gjorde verklighet av sitt hot. Men lutar det åt ett januariavtal 2.0 eller extraval? I denna midsommarspecial medverkar Åsa Domeij, hållbarhetschef och tidigare MP-politiker, Torbjörn Hållö, LO-ekonom och Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete. Panelisterna bjuder också på boktips inför semestern.
Förtroendet för regeringen är historiskt lågt. Men medborgarna ser fortsatt ljusare ekonomiska förhoppningar. I den här podden kommenteras senaste Opinionen just nu av Karin Nelsson, vd för Demoskop och Henrik Höjer, Kvartals vetenskapsredaktör. Opinionen just nu är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige.
Sverige går mot en regeringskris, som startats av ett vänsterparti som samspelar med värsta motståndaren Sverigedemokraterna. Misstroende, marknadshyror och midsommardramatik dominerar i veckans panelsummering. Dessutom om Joe Bidens insats på världsscenen och frågan om hur bra Ekot lyckas granska sig själv. Med Leif Pagrotsky, fd statsråd, Evin Badrniya, KDU och Mikael Sandström, fd statssekreterare (M).
När filmarkollegan Theo van Gogh hittades mördad satt ett meddelande fast med en kniv på hans kropp. Ayaan Hirsi Ali stod näst på tur. Men den somaliskfödda författaren och aktivisten fortsatte att skriva och prata om de saker som engagerar henne mest. Säkerhet och trygghet för kvinnor och kampen mot religiös fundamentalism. Om detta handlar också nya boken "Villebråd".
Fler avsnitt