Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Poddar från Kvartal

Här hittar du alla avsnitt av Veckopanelen, Fredagsintervjun och Den svenska modellen. Dessutom våra nya poddar Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

Poddar från Kvartal

Här hittar du alla avsnitt av Veckopanelen, Fredagsintervjun och Den svenska modellen. Dessutom våra nya poddar Opinionen just nu och Redaktionen tipsar. 

.

Statsministern och inrikesministern hyllar polisfällan som FBI gillrat, arbetsmarknadsministern hyllar reformerad arbetsrätt och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar vädjar förgäves om ett möte med Stefan Löfven. I panelen: Anna Gullberg, samhällsreporter på Expressen och vice ordförande i Publicistklubben, Lars Ohly, förbundssekreterare på Verdandi och tidigare V-ledare, Paula Bieler Eriksson, krönikör på Altinget och fd politiker för SD.
Dubbelmordet på åttaåriga Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson blev ett trauma - såväl för staden Linköping som hela landet. I 16 år vände polisen på varje sten för att hitta mördaren. Och polisprofessorn Leif GW Persson utfäste en belöning på 1 miljon till den som kunde bidra till en lösning. Inte förrän släktforskaresset Peter Sjölund kom in i utredningen kunde mördaren hittas. Men någon GW-belöning blev det inte. "Lite snopet", säger Peter Sjölund.
Rollen som allmänhetens medieombudsman har funnits i 50 år. Ursprungstanken var att branschen skulle reglera sig själv, snarare än att politiker skulle snäva av utrymmet genom skärpt lagstiftning. Genom MO ska enskilda människor som utsatts för mediala övertramp kunna få upprättelse. Nyligen tillträdde mångårige DN-chefen Caspar Opitz som ny Medieombudsman. Hur vill han förvalta ansvaret?
Nästan tio år efter att USA genomförde hemlig dataövervakning av svenska politiker kommer saken upp på bordet. Hur allvarligt är NSA:s spionage och vilka politiker har avlyssnats? SCB kom med ett nattsvart besked för Liberalerna. Regeringen får påskrivet av KU för sin coronahantering. Gängmord som det i Hjällbo kan vara det olyckliga resultatet av en "perfekt storm", enligt kriminologen Manne Gerell. Dessutom om det socialdemokratiska utspelet om ny miljonärsskatt.
Sverige har gått upp i topp i Europa vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Och på bara två dagar sköts ytterligare tre personer ihjäl i utanförskapsområden i Göteborg och Stockholm. Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, tror att vi har passerat ett slags "tipping point" när det gäller de grovt kriminella nätverken. Men Manne Gerell tror ändå att det är möjligt att begränsa de kriminella gängens allvarliga hot mot samhället.
Fler avsnitt