Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Etablissemanget kan inte förstå vår tids arbetaruppror

Foto: Christine Olsson/TT
Av Matthew  Goodwin | 2 april 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ De återkommande förklaringarna till populismens framväxt, som sunkiga värderingar hos en åldrad befolkning eller ekonomisk ojämlikhet, är otillräckliga.

/ Väljarna motiveras lika mycket av en känsla av kulturell otrygghet som av ekonomisk. Men den gamla politiken vill bara erkänna den senare.

/ Den nya vänsterns fixering vid identitetspolitik slår nu tillbaka. Andra grupper börjar också utskilja sig, efter etniska skiljelinjer.

/ Liberalerna trängs ihop i ett ideologiskt tvåfrontskrig, medan desillusionerade arbetare söker sig till socialt konservativa eller nationalistiska rörelser.

/ På kort sikt kommer de politiska slitningarna i västvärlden att bli ännu mer ansträngda än nu. Det politiska skiftet är mer omvälvande än vi kan förstå i dag.

Sverigedemokraternas och andra nationalistiska partiers framgångar beskrivs ofta med enbart ekonomiska orsaker. Men det är fel. Revolten kan förklaras med bortglömda begrepp som värdighet, gemenskap, tillhörighet och tradition. Den brittiske statsvetarprofessorn Matthew Goodwin har väckt global uppmärksamhet med sin bok ”National populism”. Nu skriver han, exklusivt för Kvartal, om Sverige och den europeiska vänsterns misslyckande.

Många har svårt att förstå populism. Ända sedan dess uppgång i Europa och de politiska jordskreden 2016, när Storbritannien röstade för brexit och USA valde Donald Trump till president, har politiska kommentatorer sagt saker till oss som helt enkelt är felaktiga.

En vanlig myt är att nationalistisk populism enbart drivs av åldrande, arga, vita män vid gravens rand ­– som snart kommer att ersättas av en yngre generation högtoleranta antipopulister. I Storbritannien, till exempel, har vänsterlutande skribenter tröstat sig med att de äldre brexit-röstarna ändå snart ska dö. Vänsterliberaler gillar tanken på generationsskiften, eftersom de föreställer sig att historien ständigt marscherar fra

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.