Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Micke Lindgren är regissör, producent och skådespelare och ligger bakom SVT:s satirsuccé Svenska Nyheter. Han är också en av de bärande profilerna i humorkollektivet Grotesco. I Fredagsintervjun berättar han om sin barndom, sin politiska inställning och hur "Flyktingkrisen – en musikal" kom till. Han intervjuas av Staffan Dopping.

Fler avsnitt

I fjärde delen av intervjuserien "Generation ångest" tittar vi närmare på exemplet Norge med hjälp av professor Arne Holte: Vad kan göras åt den psykiska ohälsan om det satsas enorma resurser? I den så kallade upptrappningsplanen 1998 anslogs 30 miljarder norska kronor under en tioårsperiod. Vad användes pengarna till? Och mår Norge bättre nu?
I den tredje delen i intervjuserien "Generation ångest" vill psykiatriprofessorn Christian Rück höja ett varningens finger: "Talet om en växande psykisk ohälsa har inte stöd i de mätningar som görs", säger han. Enligt honom behöver vi ändra vår syn på det lidande som inte är sjukligt utan hör till ett vanligt liv. På så sätt kan mer resurser gå till de verkligt sjuka.
I den andra delen i Kvartals intervjuserie "Generation ångest" berättar författaren och journalisten Jonathan Lundberg om den panikångest som plågade honom från 15-års ålder, hur han förstod att det var dags att söka hjälp och vad han lärt sig om unga vuxnas tilltagande psykiska ohälsa under sina egna efterforskningar.
I den första delen i Kvartals intervjuserie "Generation ångest" möter vi Örjan Gruden. Hans son Love beskrevs ofta som killen som hade allt: talang, utseende och massor av vänner. Ändå valde han att ta sitt liv bara 18 år gammal. För Örjan blev frågan "varför" central för att komma vidare.
Apple har antagligen bättre koll på folkhälsoläget i Sverige än Folkhälsomyndigheten. Framtidsforskaren Anders Ekholm om att vården måste använda mer maskiner.
Fler avsnitt