Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Det finns inget nytt politiskt landskap

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Av Johan Wennström | 28 april 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/Människan föds inte som ett oskrivet blad i moraliskt hänseende. Redan från födseln har vi en förmåga att bejaka vissa grundläggande moraliska värden, vilka alla har främjats under människans evolutionära utveckling: frihet, omsorg, rättvisa, lojalitet, auktoritet och helighet.

/Alla människor har inte samma moraliska profil. Tvärtom kan vissa personer bejaka värden som andra anser är oviktiga eller till och med saknar moralisk legitimitet.

/Liberaler betonar som regel omsorg, rättvisa och frihet och saknar eller har endast svag känsla för de övriga tre värdena, medan konservativa lägger vikt vid samtliga värden, då de menar att de balanserar varandra.

/I både skol- och invandringspolitiken har vänstern och högern varit mer eller mindre blinda för lojalitet, auktoritet och helighet. Samma ensidiga betoning av de liberala och individualistiska värdena har också funnits på andra politikområden.

/Vad som gör Sverigedemokraterna attraktiva för väljare som har tröttnat på det stora policyvaruhusets utbud är inte i först hand partiets invandringspolitik, utan att Sverigedemokraterna kan upplevas representera en bredare moralisk profil än vad den etablerade vänstern och högern gör.

Sedan Sverigedemokraternas genombrottsval 2010 har det ofta sagts att vi har fått ett nytt politiskt landskap i Sverige. Kanske var det snarare de etablerade partiernas likheter som ställdes i blixtbelysning, skriver Johan Wennström, fil.dr i statsvetenskap.

”Om det stora policyvaruhuset inte erbjuder minskad invandring, så kommer det att växa fram en svart marknad för populistiska partier”, skrev den brittiske statsvetaren Eric Kaufmann nyligen i Kvartal (7/3 2019). Enligt Kaufmann har de etablerade vänster- och högerpartierna i Sverige och västvärlden, genom att inte tillgodose den efterfrågan på en restriktiv invandringspolitik som finns i stora delar av befolkningen, skapat en politisk nisch som partier av Sverigedemokraternas slag har kunnat fylla.

I en ny doktorsavhandling i statsvetenskap presenterar jag en liknande analys, men hävdar att dessa partiers framgångar bör förstås mot en mer komplex bakgrund.[1] Vad som gör Sverigedemokraterna, för att hålla fast vid en svensk kontext, attraktiva för väljare som har tröttnat på det stora varuhusets utbud är inte i första hand partiets invandringspolitik, utan att Sveri

Läs mer Visa mindre