Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Om borgerlighetens framtid och ökenvandringens begränsade charm

Foto: Björn Larsson Ask / TT
Av Tommy Möller | 4 april 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 15 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/Januariavtalet innebär att den svenska blockpolitiken för överskådlig tid verkar vara historia.

/Moderaterna har uppenbara svårigheter att orientera sig i det nya landskapet.

/Fram till 1920-talets början bestod vänstern av socialdemokrater och liberaler men när Socialdemokraterna efter rösträttens införande formulerade avskaffandet av kapitalismen som varande nästa mål ställdes liberaler och konservativa mot socialister. Detta brukar kallas ”tuschstreckets förskjutning”.

/Gösta Bohman kritiserade de eftergifter Högerpartiet gjorde till Centern och Folkpartiet under 1960-talets början och pekade på vikten av att stå upp för högerns egna värderingar samt agera konsekvent. Under Gösta Bohmans år som partiledare växte partiet och blev 1979 det största borgerliga partiet.

/Trots att Högerpartiet under Gösta Bohman förde en mer konsekvent politik kunde ändå ett borgerligt samarbete växa fram.

/Blir samarbetet framgångsrikt mellan de fyra partierna som ingått januariavtalet har vi just bevittnat en ny förskjutning av tuschstrecket i svensk politik. Hundra år efter att det skedde förra gången.

I det nya politiska landskapet har framför allt Moderaterna hamnat i ett besvärligt läge. Den politiska uppgörelse som januariavtalet innebar har paralleller till avgörande skeenden under både 20-talet och 60-talet. Kanske har vi ännu en gång bevittnat en händelseutveckling där ”tuschstrecket” i svensk politik har förskjutits, skriver Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Det vägval som Centerpartiet och Liberalerna gjorde i januari har utan tvekan en historisk dignitet. Den blockpolitik som definierat svensk politik under nästan ett halvt århundrade tycks för överskådlig tid vara historia. Uppgörelsen med regeringen klöv Alliansen i två delar. Kristdemokraterna tycks vara det parti som funnit sig bäst tillrätta i det nya landskapet; partiet går som en raket i opinionsmätningarna eftersom det har identifierat en ganska stor grupp tidigare moderatväljare som gått – eller varit på väg att gå – till Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna uppfattas som ett mer anständigt alternativ. Och Moderaterna, som är det parti som många av dessa väljare står närmast, uppfattas som opålitliga efter alla omsvängningar.

Moderat

Läs mer Visa mindre