Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Socialdemokraterna vann makten men förlorade arbetarklassen

Statsminister Stefan Löfven (S) håller möte i Hammarstrand som en del av sin bussresa genom Sverige sommaren 2018. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT Nyhetsbyrån
Av Irene Wennemo | 28 juni 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Progressiva partier har i land efter land gått från att vara masspartier för arbetarklassen till att istället bli överrepresenterade bland högutbildade.

/ Socialdemokraternas valkampanj 2018 var skräddarsydd för att locka tillbaka missnöjda småstadsväljare, även om priset skulle vara att stöta bort välutbildade storstadsväljare. Men valresultatet blev tvärtom.

/ I Danmark har inte bara Socialdemokraterna valt att anamma en del av Dansk Folkepartis förslag. De danska Socialdemokraterna har också sagt att det går att samarbeta med dem.

/ Irene Wennemo menar att S kan få betala ett högt pris i kärnväljare på att ha vunnit makten med SD-motstånd som främsta argument.

/ Socialdemokraterna har blivit politiskt irrelevanta för arbetarklassen. De har i stället blivit partier för en urban progressiv elit. 

Socialdemokraternas valkampanj 2018 var skräddarsydd för att locka tillbaka missnöjda småstadsväljare, även om priset skulle vara att stöta bort välutbildade storstadsväljare. Men valresultatet blev tvärtom. Stadsborna såg Socialdemokraterna som en garant för att Sverigedemokraterna inte skulle få något politiskt inflytande, men i nästa val kan det gynnsamma läget vara borta och problemet med att den traditionella väljarbasen flyr riskerar att bestå, skriver Irene Wennemo för Kvartal.

Under förra mandatperioden försökte Socialdemokraterna locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. De svängde i migrationspolitiken, lyfte allt oftare frågor om brottslighet och försökte flirta med väljare utanför storstadsregionerna. Statsminister Stefan Löfven struntade i att frottera sig med eliten i Almedalen och åkte i stället på en Sverigeresa där han besökte utflyttningsort efter utflyttningsort.

I samarbetet med Vänsterpartiet lades budgetar med en tydlig vänsterprofil. Budgetar som egentligen inte hade något stöd i riksdagen. Men högermajoriteten ville inte fälla dem, eftersom de inte hade något annat regeringsalternativ.

Läs mer Visa mindre