Gäst i Fredagsintervjun 18/5: Anders Borg

Gäst i Fredagsintervjun 18/5: Anders Borg

– Jag är en människa som mår bäst när jag jobbar mycket. Jag är ju vad man måste beskriva som en arbetsnarkoman. Så beskriver den tidigare finansministern Anders Borg sin sanna natur – något som gjorde att han fortsatte att jobba långt mer än heltid även efter att han hade lämnat regeringen.

I Fredagsintervjun förklarar han varför hans regering inte drog i migrationsbromsen tidigare. Anders Borg ger också sin syn på hur den svåra regeringsfrågan ska lösas efter valet: Han förordar ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Men skälet till att han föredrar S framför SD handlar inte om de senares rötter.

– SD har förändrats. Det finns inget som tyder på att partiets nuvarande ledning har några sådana rötter och då är det fel att misstänkliggöra dem för det, säger han.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 11/5: Salahuddin Barakat

Gäst i Fredagsintervjun 11/5: Salahuddin Barakat

Salahuddin Barakat är rättslärd imam och en av de muslimska religiösa ledare som gärna deltar i samhällsdebatten. Han reagerar mot den bild av islam som gavs förra veckans intervju av författaren Hege Storhaug.

– Hon ser nästan all form av offentlig manifestation av religion som extremism, säger han.

Enligt Salahuddin Barakat särskiljer inte den norska författaren politisk extremism från religiös fromhet. 

– Jag anser att varje bokstav i Koranen är sann. Betyder det att jag rättfärdigar förtryck av män, kvinnor eller någon annan? Nej, det gör det inte!

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 4/5: Hege Storhaug

Gäst i Fredagsintervjun 4/5: Hege Storhaug

Hennes bok om islam har blivit en storsäljare i Norge. Journalisten och författaren Hege Storhaug är oroad över utbredningen av politisk islam i Skandinavien som hon hävdar präglar de flesta moskéer som startas – såväl i Sverige som i Norge. 

– Det handlar om en totalitär ideologi som söker makt på alla samhällsnivåer, säger hon.

Hon menar också att politikerna går in i aningslösa dialoger med företrädare så extrema att ingen politiker hade velat komma nära dem om de inte just sågs som representanter för ländernas muslimer. Om den kritik om islamofobi som hon emellanåt har fått säger Hege Storhaug:

– Vad en människa tror och lutar sig på spirituellt i vardagen, det har jag inga problem med. Men när man gör om islam till politik, då ringer alla varningsklockor för mig.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 27/4: Mikael Damberg

Gäst i Fredagsintervjun 27/4: Mikael Damberg

Ända sedan tiden som ordförande för SSU har Mikael Damberg pekats ut som ett av Socialdemokraternas största framtidslöften. För sju år sedan var det nära att han blev partiledare men valberedningen satsade istället på Håkan Juholt – något som Damberg säger sig inte vara det minsta bitter över.

– Du kommer inte att tro mig men jag har inte borrat så mycket i det där.  Jag var med och visade intresse men hade inte tillräckligt starkt stöd, säger han.

Näringsministern säger sig ha tappat det intresse han då visade för att bli partiledare – trots att han nu rimligen är bättre rustad för att axla ansvaret. Delvis för att han har sett en statsminister på närmare håll nu.

– Jag känner ingen dragning. Jag känner ingen längtan. Jag känner inte att det vore ett roligt nästa steg att ta.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 20/4: Jimmie Åkesson

Gäst i Fredagsintervjun 20/4: Jimmie Åkesson

Han har lyckats tredubbla partiets opinionsstöd på åtta år. SD och deras profilfrågor har under hans ledarskap gått från en marginell företeelse till centrum av den politiska debatten. Ändå är Jimmie Åkesson långt ifrån respekterad. I Fredagsintervjun samtalar han med Jörgen Huitfeldt om varför.

– Våra åsikter är helt okej nu. Men vi är fortfarande dumma och elaka, säger han. 

Även om det kan tyckas som att de andra partierna har närmat sig SD:s ståndpunkter i migrationsfrågan så är skillnaderna fortfarande stora i praktiken, menar han. Till exempel tycker han Sverige måste börja bryta mot internationella konventioner kring flyktingar. 

– Vi kan inte ta hänsyn till det utan de måste omförhandlas. Och om andra länder inte är beredda att omförhandla i en rimlig riktning så får vi helt enkelt strunta i de konventionerna.

Read More

Tobias Billström: Reinfeldt hade fel om migranterna

Tobias Billström: Reinfeldt hade fel om migranterna

– Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll. 

Det säger Tobias Billström om sin reaktion på statsminister Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal" 2014.

I Fredagsintervjun ger han bilden av en statsminister som drev migrationspolitiken i en riktning som migrationsminister Billström till sist inte var med på.

– Han drogs med i någon egen uppfattning vart han tyckte att det här skeppet skulle styras. Jag kan inte säga att jag var med på den båten. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 30/3: Åsa Linderborg

Gäst i Fredagsintervjun 30/3: Åsa Linderborg

Hon är historikern och författaren som i nio år varit chef för Aftonbladets kulturredaktion. Åsa Linderborg har genom åren varit inblandad i många tuffa debatter – men frågan är om hon någonsin upplevt en svårare professionell kris än nu. När Stadsteaterns chef Benny Fredriksson valde att ta sitt liv, bara månader efter Aftonbladets hårdföra granskning, hamnade Åsa Linderborg i skottgluggen. 

– Jag har sagt att metoo-hösten har varit hysterisk och det står jag för. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 23/3: Jonas Berg

Gäst i Fredagsintervjun 23/3: Jonas Berg

Han är ICA-handlaren som blivit en av Sveriges tongivande integrationsdebattörer. Jonas Berg har genom sin långa erfarenhet av att driva butiker i utsatta områden byggt en egen bild av vad som fungerar för att integrera nyanlända i Sverige. Och hans recept är egentligen ganska enkelt: Det handlar om att ge människor chansen men samtidigt vara tydlig med sina förväntningar. 

– Krav är kärlek. Krav är att du tror på någon, säger han. 

Vad är det för hinder han inte ser som tycks stoppa så många andra?

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

När han nyligen utsågs till chef för Aftonbladets ledarredaktion befäste Anders Lindberg sin plats som en av vänsterns mest inflytelserika opinionsbildare. Han leder nu en grupp som stått mitt i stormens öga i flera av de mest infekterade debatterna de senaste åren. Och just Anders Lindberg har med sin tuffa debattstil och sitt raka språk en förmåga att reta gallfeber på sina meningsmotståndare. Hur ser han själv på de negativa känslor han väcker och har han förmåga till självkritik?

– Jag har funderat mycket på det där: Vilken roll har jag i att sätta tonen på nätet, säger han. 
Men det han säger sig vara mest rädd för är att vara tråkig.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

– Jag riskerar mycket. Jag skulle kunna förlora mitt jobb. Inte min anställning, men mitt uppdrag. Allt står på spel. Så upplever jag det.

Så svarar SVT-ankaret Anna Hedenmo på frågan om hur ansvar utkrävs från journalister i allmänhet och henne själv i synnerhet.

I ett öppenhjärtigt samtal med Jörgen Huitfeldt berättar hon om vad som har retat henne med #metoo-journalistiken och varför hon tycker att det är självklart att Nyheter Idag-journalisten Chang Frick inte kan bli medlem i Publicistklubben, där hon är ordförande.

–  Jag blir jätteförvånad över att du inte ser det. Jag tycker det är jättekonstigt.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Henrik Ekengren Oscarsson

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Henrik Ekengren Oscarsson

Henrik Ekengren Oscarsson är professor och en av Sveriges främsta expert på val, väljare och värderingar. Under SVT:s valbevakning är han den expert som ska förklara och analysera valresultatet i direktsändning.

Han är också den som myntade begreppet ”åsiktskorridoren” i ett blogginlägg för snart fem år sedan. I veckans Fredagsintervju samtalar han med Kvartals Jörgen Huitfeldt om hur ett polariserat debattklimat kan påverka årets valrörelse. Han berättar också om varför han ville väcka frågan om den trånga svenska åsiktskorridoren och om han tycker att den blivit bredare nu. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

– Både media och mina politiska motståndare bestämde sig för att demonisera mig. De bokstavstolkar allt jag gör för att framställa mig i en dålig dager.

Det säger Hanif Bali, riksdagsledamot och partistyrelseledamot i Moderaterna, när han gästar Fredagsintervjun denna vecka. 

Bali har gjort sig känd som något av en bad boy inom Moderaterna. Hans Twitterkonto följs av drygt 80 000 personer, och det är ofta kontroversiellt  – som när han nyligen kallade domarkåren för ”syltryggar”.

Men han har också en dramatisk personlig historia som ensamkommande och familjehemsbarn. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

När Sverige la om migrationspolitiken var budskapet från regeringen att man lade sig på EU:s miniminivå. Ändå fortsätter Sverige att vara ett av de EU-länder som tar emot flest asylsökande per capita. Ny statistik som publicerades idag visar att Sverige förra året tog emot 25.666 personer – motsvarande ett helt Rosengård på ett år. Hur går det ihop?

– Miniminivån avser lagstiftningsnivån. Sen finns det ju länder som bedriver en aktiv signalpolitik, som säger ”kom inte hit”. Det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Fredagsintervjun där han också framhåller att signalpolitik kan ha större påverkan än lagstiftning.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Han är en av de mest tongivande debattörerna inom svensk socialdemokrati, där han anses tillhöra den yttersta vänstern. Han drömmer om en svensk Jeremy Corbyn som väcker liv i klassfrågorna – men är det verkligen klassretorik som kan stoppa läckaget från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna?


Daniel SuhonenHåkan Juholts högra hand under dennes tid som partiledare och numera chef för tankesmedjan Katalys, är gäst i Fredagsintervjun.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 2/2: Mauricio Rojas

Gäst i Fredagsintervjun 2/2: Mauricio Rojas

– Erik Ullenhag är en jätterolig och trevlig människa men förfärlig som politiker. 

Det säger Mauricio Rojas, gäst i Fredagsintervjun den här veckan. Under sin tid i FP var han den som myntade begreppet utanförskapsområden. Hans då drastiska förslag om integration gjorde honom till sist omöjlig i svensk politik och han valde att lämna Sverige. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 12/1: Ilmar Reepalu

Gäst i Fredagsintervjun 12/1: Ilmar Reepalu

Mångårige kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu (S) möttes av hård kritik när hans utredning om vinstbegränsning för välfärdsföretag kom i höstas. Men i Fredagsintervjun viker han inte en tum från sin linje:

– Vinstdrivet är problemet.

Intervjun handlar också om hur nöjd han är med Malmös utveckling, och om anklagelserna om antisemitism som riktats mot honom.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 5/1: Tino Sanandaji

Gäst i Fredagsintervjun 5/1: Tino Sanandaji

– Nästan allt jag skriver är ju kritik mot media, och då är det klart – då förväntar jag mig inte att de jag kritiserar ska tycka att det är kul och försöka lyfta min profil. 
Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar i veckans Fredagsintervju att han lyfts fram som expert av stora medier utomlands, men sällan i Sverige. Han berättar också om uppväxten i flera fosterhem, och om att han gick beväpnad med kniv av rädsla för nazister.

Read More