Gäst i Fredagsintervjun 20/6: Anders Thornberg

Gäst i Fredagsintervjun 20/6: Anders Thornberg

Han är konditorssonen från Halmstad som har gått den långa vägen från patrullerande polisman till rikspolischef. Efter en lång rad jurister är Anders Thornberg den första riktiga polisen som tar plats på posten.

I den första längre intervjun efter tillträdet berättar han bland annat varför han har lovat att ”säga som det är” om brottsligheten.

– Vi kan inte sopa något under mattan. Det var till exempel avgörande att polisen gick ut och berättade om de utsatta områdena.

Han berättar också vad han tycker om behandlingen av företrädaren Dan Eliasson.

– Givet de omständigheter som varit så tycker jag att Dan Eliasson har gjort ett bra jobb. Och jag tycker att en del kritik har varit orättvis, säger han.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 15/6: Annika Strandhäll

Gäst i Fredagsintervjun 15/6: Annika Strandhäll

Annika Strandhäll växte upp under enkla förhållanden i Göteborgsstadsdelen Bergsjön med en ensamstående mamma och två äldre syskon. Via en karriär i facket blev hon – lite oväntat – utsedd till socialförsäkringsminister i Stefan Löfvens regering. När socialminister Gabriel Wikström mitt i mandatperioden drabbades av utmattningsdepression tog hon över även hans portfölj. Annika Strandhäll basar över ett departement och det som traditionellt brukar vara två ministerposter. Dessutom går hon hårt fram i den politiska debatten, inte minst på sociala medier. Vad är det som driver henne?

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 8/6: Joakim Ruist

Gäst i Fredagsintervjun 8/6: Joakim Ruist

Han lät tystnaden tala i den famösa intervjun med SVT:s Aktuellt förra veckan. Men vad ville Joakim Ruist egentligen säga med sin tystnad? Och vad var det mest intressanta i den drygt 100-sidiga rapporten om integration som de knappt hann komma in på? Jörgen Huitfeldt åkte till Göteborg för att prata med en av Sveriges främsta migrationsexperter. Och det visade sig att de mest spännande sakerna han hade att säga drunknade i metadebatten om Aktuellts intervju. Bland annat tycker Ruist att politikernas tal om de senaste decenniernas naiva migrationspolitik är olyckligt.

– Istället borde vi ju säga till resten av Europa: ’Titta det här har gått riktigt bra. Ni kan ta emot många fler utan att sänka er själva’.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 1/6: Ann Heberlein

Gäst i Fredagsintervjun 1/6: Ann Heberlein

Hon har haft några hektiska år, Ann Heberlein. Efter genombrottet med den självutlämnande boken "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" har hennes liv svängt snabbt och mycket: Hon har skilt sig, träffat en ny man som hon nästan gifte sig med men där bröllopet blåstes av i sista stund. Hon lämnade sitt jobb på Lunds universitet, blev politiker och träffade en ny man som hon gifte sig med.

– Nu lever jag ett väldigt stabilt och harmoniskt liv, men åren efter fyrtio hände det mycket, säger hon.

Nu kandiderar hon till riksdagen för Moderaterna och tvekar inte - trots att hon nu är en del i ett större sammanhang - att uttala sig i den kanske känsligaste frågan av alla för sitt parti.

– Vi står utan tvivel nära Sverigedemokraterna i en del frågor. Där tycker jag att vi ska samarbeta, säger hon.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 25/5: Mats Alvesson

Gäst i Fredagsintervjun 25/5: Mats Alvesson

Mats Alvesson är ledarskaps- och organisationsforskaren som också blivit en ledande expert på dumhet. Begreppet han ofta talar om är ”funktionell dumhet” – något som han menar även kan drabba mycket begåvade människor.

– Man gör som alla andra, man följer alla instruktioner, alla befattningsbeskrivningar, hoppar på alla modevågor och liknande. Men man tänker inte efter själv.

Den typen av dumhet menar Mats Alvesson är ett stort och underskattat samhällsproblem som bland annat ligger bakom finanskrisen och problemen inom den svenska skolan. Och politiken är fullkomligt genomsyrad av funktionell dumhet, menar han. 

– Enkla förslag lanseras och handlar nästan alltid om mer resurser eller skärpt lagstiftning. Men de flesta problem borde tacklas på helt andra sätt, säger han.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 18/5: Anders Borg

Gäst i Fredagsintervjun 18/5: Anders Borg

– Jag är en människa som mår bäst när jag jobbar mycket. Jag är ju vad man måste beskriva som en arbetsnarkoman. Så beskriver den tidigare finansministern Anders Borg sin sanna natur – något som gjorde att han fortsatte att jobba långt mer än heltid även efter att han hade lämnat regeringen.

I Fredagsintervjun förklarar han varför hans regering inte drog i migrationsbromsen tidigare. Anders Borg ger också sin syn på hur den svåra regeringsfrågan ska lösas efter valet: Han förordar ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Men skälet till att han föredrar S framför SD handlar inte om de senares rötter.

– SD har förändrats. Det finns inget som tyder på att partiets nuvarande ledning har några sådana rötter och då är det fel att misstänkliggöra dem för det, säger han.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 11/5: Salahuddin Barakat

Gäst i Fredagsintervjun 11/5: Salahuddin Barakat

Salahuddin Barakat är rättslärd imam och en av de muslimska religiösa ledare som gärna deltar i samhällsdebatten. Han reagerar mot den bild av islam som gavs förra veckans intervju av författaren Hege Storhaug.

– Hon ser nästan all form av offentlig manifestation av religion som extremism, säger han.

Enligt Salahuddin Barakat särskiljer inte den norska författaren politisk extremism från religiös fromhet. 

– Jag anser att varje bokstav i Koranen är sann. Betyder det att jag rättfärdigar förtryck av män, kvinnor eller någon annan? Nej, det gör det inte!

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 4/5: Hege Storhaug

Gäst i Fredagsintervjun 4/5: Hege Storhaug

Hennes bok om islam har blivit en storsäljare i Norge. Journalisten och författaren Hege Storhaug är oroad över utbredningen av politisk islam i Skandinavien som hon hävdar präglar de flesta moskéer som startas – såväl i Sverige som i Norge. 

– Det handlar om en totalitär ideologi som söker makt på alla samhällsnivåer, säger hon.

Hon menar också att politikerna går in i aningslösa dialoger med företrädare så extrema att ingen politiker hade velat komma nära dem om de inte just sågs som representanter för ländernas muslimer. Om den kritik om islamofobi som hon emellanåt har fått säger Hege Storhaug:

– Vad en människa tror och lutar sig på spirituellt i vardagen, det har jag inga problem med. Men när man gör om islam till politik, då ringer alla varningsklockor för mig.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 27/4: Mikael Damberg

Gäst i Fredagsintervjun 27/4: Mikael Damberg

Ända sedan tiden som ordförande för SSU har Mikael Damberg pekats ut som ett av Socialdemokraternas största framtidslöften. För sju år sedan var det nära att han blev partiledare men valberedningen satsade istället på Håkan Juholt – något som Damberg säger sig inte vara det minsta bitter över.

– Du kommer inte att tro mig men jag har inte borrat så mycket i det där.  Jag var med och visade intresse men hade inte tillräckligt starkt stöd, säger han.

Näringsministern säger sig ha tappat det intresse han då visade för att bli partiledare – trots att han nu rimligen är bättre rustad för att axla ansvaret. Delvis för att han har sett en statsminister på närmare håll nu.

– Jag känner ingen dragning. Jag känner ingen längtan. Jag känner inte att det vore ett roligt nästa steg att ta.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 20/4: Jimmie Åkesson

Gäst i Fredagsintervjun 20/4: Jimmie Åkesson

Han har lyckats tredubbla partiets opinionsstöd på åtta år. SD och deras profilfrågor har under hans ledarskap gått från en marginell företeelse till centrum av den politiska debatten. Ändå är Jimmie Åkesson långt ifrån respekterad. I Fredagsintervjun samtalar han med Jörgen Huitfeldt om varför.

– Våra åsikter är helt okej nu. Men vi är fortfarande dumma och elaka, säger han. 

Även om det kan tyckas som att de andra partierna har närmat sig SD:s ståndpunkter i migrationsfrågan så är skillnaderna fortfarande stora i praktiken, menar han. Till exempel tycker han Sverige måste börja bryta mot internationella konventioner kring flyktingar. 

– Vi kan inte ta hänsyn till det utan de måste omförhandlas. Och om andra länder inte är beredda att omförhandla i en rimlig riktning så får vi helt enkelt strunta i de konventionerna.

Read More

Tobias Billström: Reinfeldt hade fel om migranterna

Tobias Billström: Reinfeldt hade fel om migranterna

– Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll. 

Det säger Tobias Billström om sin reaktion på statsminister Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal" 2014.

I Fredagsintervjun ger han bilden av en statsminister som drev migrationspolitiken i en riktning som migrationsminister Billström till sist inte var med på.

– Han drogs med i någon egen uppfattning vart han tyckte att det här skeppet skulle styras. Jag kan inte säga att jag var med på den båten. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 30/3: Åsa Linderborg

Gäst i Fredagsintervjun 30/3: Åsa Linderborg

Hon är historikern och författaren som i nio år varit chef för Aftonbladets kulturredaktion. Åsa Linderborg har genom åren varit inblandad i många tuffa debatter – men frågan är om hon någonsin upplevt en svårare professionell kris än nu. När Stadsteaterns chef Benny Fredriksson valde att ta sitt liv, bara månader efter Aftonbladets hårdföra granskning, hamnade Åsa Linderborg i skottgluggen. 

– Jag har sagt att metoo-hösten har varit hysterisk och det står jag för. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 23/3: Jonas Berg

Gäst i Fredagsintervjun 23/3: Jonas Berg

Han är ICA-handlaren som blivit en av Sveriges tongivande integrationsdebattörer. Jonas Berg har genom sin långa erfarenhet av att driva butiker i utsatta områden byggt en egen bild av vad som fungerar för att integrera nyanlända i Sverige. Och hans recept är egentligen ganska enkelt: Det handlar om att ge människor chansen men samtidigt vara tydlig med sina förväntningar. 

– Krav är kärlek. Krav är att du tror på någon, säger han. 

Vad är det för hinder han inte ser som tycks stoppa så många andra?

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

När han nyligen utsågs till chef för Aftonbladets ledarredaktion befäste Anders Lindberg sin plats som en av vänsterns mest inflytelserika opinionsbildare. Han leder nu en grupp som stått mitt i stormens öga i flera av de mest infekterade debatterna de senaste åren. Och just Anders Lindberg har med sin tuffa debattstil och sitt raka språk en förmåga att reta gallfeber på sina meningsmotståndare. Hur ser han själv på de negativa känslor han väcker och har han förmåga till självkritik?

– Jag har funderat mycket på det där: Vilken roll har jag i att sätta tonen på nätet, säger han. 
Men det han säger sig vara mest rädd för är att vara tråkig.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

– Jag riskerar mycket. Jag skulle kunna förlora mitt jobb. Inte min anställning, men mitt uppdrag. Allt står på spel. Så upplever jag det.

Så svarar SVT-ankaret Anna Hedenmo på frågan om hur ansvar utkrävs från journalister i allmänhet och henne själv i synnerhet.

I ett öppenhjärtigt samtal med Jörgen Huitfeldt berättar hon om vad som har retat henne med #metoo-journalistiken och varför hon tycker att det är självklart att Nyheter Idag-journalisten Chang Frick inte kan bli medlem i Publicistklubben, där hon är ordförande.

–  Jag blir jätteförvånad över att du inte ser det. Jag tycker det är jättekonstigt.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Henrik Ekengren Oscarsson

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Henrik Ekengren Oscarsson

Henrik Ekengren Oscarsson är professor och en av Sveriges främsta expert på val, väljare och värderingar. Under SVT:s valbevakning är han den expert som ska förklara och analysera valresultatet i direktsändning.

Han är också den som myntade begreppet ”åsiktskorridoren” i ett blogginlägg för snart fem år sedan. I veckans Fredagsintervju samtalar han med Kvartals Jörgen Huitfeldt om hur ett polariserat debattklimat kan påverka årets valrörelse. Han berättar också om varför han ville väcka frågan om den trånga svenska åsiktskorridoren och om han tycker att den blivit bredare nu. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

– Både media och mina politiska motståndare bestämde sig för att demonisera mig. De bokstavstolkar allt jag gör för att framställa mig i en dålig dager.

Det säger Hanif Bali, riksdagsledamot och partistyrelseledamot i Moderaterna, när han gästar Fredagsintervjun denna vecka. 

Bali har gjort sig känd som något av en bad boy inom Moderaterna. Hans Twitterkonto följs av drygt 80 000 personer, och det är ofta kontroversiellt  – som när han nyligen kallade domarkåren för ”syltryggar”.

Men han har också en dramatisk personlig historia som ensamkommande och familjehemsbarn. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

När Sverige la om migrationspolitiken var budskapet från regeringen att man lade sig på EU:s miniminivå. Ändå fortsätter Sverige att vara ett av de EU-länder som tar emot flest asylsökande per capita. Ny statistik som publicerades idag visar att Sverige förra året tog emot 25.666 personer – motsvarande ett helt Rosengård på ett år. Hur går det ihop?

– Miniminivån avser lagstiftningsnivån. Sen finns det ju länder som bedriver en aktiv signalpolitik, som säger ”kom inte hit”. Det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Fredagsintervjun där han också framhåller att signalpolitik kan ha större påverkan än lagstiftning.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Han är en av de mest tongivande debattörerna inom svensk socialdemokrati, där han anses tillhöra den yttersta vänstern. Han drömmer om en svensk Jeremy Corbyn som väcker liv i klassfrågorna – men är det verkligen klassretorik som kan stoppa läckaget från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna?


Daniel SuhonenHåkan Juholts högra hand under dennes tid som partiledare och numera chef för tankesmedjan Katalys, är gäst i Fredagsintervjun.

Read More