Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

När han nyligen utsågs till chef för Aftonbladets ledarredaktion befäste Anders Lindberg sin plats som en av vänsterns mest inflytelserika opinionsbildare. Han leder nu en grupp som stått mitt i stormens öga i flera av de mest infekterade debatterna de senaste åren. Och just Anders Lindberg har med sin tuffa debattstil och sitt raka språk en förmåga att reta gallfeber på sina meningsmotståndare. Hur ser han själv på de negativa känslor han väcker och har han förmåga till självkritik?

– Jag har funderat mycket på det där: Vilken roll har jag i att sätta tonen på nätet, säger han. 
Men det han säger sig vara mest rädd för är att vara tråkig.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

– Jag riskerar mycket. Jag skulle kunna förlora mitt jobb. Inte min anställning, men mitt uppdrag. Allt står på spel. Så upplever jag det.

Så svarar SVT-ankaret Anna Hedenmo på frågan om hur ansvar utkrävs från journalister i allmänhet och henne själv i synnerhet.

I ett öppenhjärtigt samtal med Jörgen Huitfeldt berättar hon om vad som har retat henne med #metoo-journalistiken och varför hon tycker att det är självklart att Nyheter Idag-journalisten Chang Frick inte kan bli medlem i Publicistklubben, där hon är ordförande.

–  Jag blir jätteförvånad över att du inte ser det. Jag tycker det är jättekonstigt.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Henrik Ekengren Oscarsson

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Henrik Ekengren Oscarsson

Henrik Ekengren Oscarsson är professor och en av Sveriges främsta expert på val, väljare och värderingar. Under SVT:s valbevakning är han den expert som ska förklara och analysera valresultatet i direktsändning.

Han är också den som myntade begreppet ”åsiktskorridoren” i ett blogginlägg för snart fem år sedan. I veckans Fredagsintervju samtalar han med Kvartals Jörgen Huitfeldt om hur ett polariserat debattklimat kan påverka årets valrörelse. Han berättar också om varför han ville väcka frågan om den trånga svenska åsiktskorridoren och om han tycker att den blivit bredare nu. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

– Både media och mina politiska motståndare bestämde sig för att demonisera mig. De bokstavstolkar allt jag gör för att framställa mig i en dålig dager.

Det säger Hanif Bali, riksdagsledamot och partistyrelseledamot i Moderaterna, när han gästar Fredagsintervjun denna vecka. 

Bali har gjort sig känd som något av en bad boy inom Moderaterna. Hans Twitterkonto följs av drygt 80 000 personer, och det är ofta kontroversiellt  – som när han nyligen kallade domarkåren för ”syltryggar”.

Men han har också en dramatisk personlig historia som ensamkommande och familjehemsbarn. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

När Sverige la om migrationspolitiken var budskapet från regeringen att man lade sig på EU:s miniminivå. Ändå fortsätter Sverige att vara ett av de EU-länder som tar emot flest asylsökande per capita. Ny statistik som publicerades idag visar att Sverige förra året tog emot 25.666 personer – motsvarande ett helt Rosengård på ett år. Hur går det ihop?

– Miniminivån avser lagstiftningsnivån. Sen finns det ju länder som bedriver en aktiv signalpolitik, som säger ”kom inte hit”. Det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Fredagsintervjun där han också framhåller att signalpolitik kan ha större påverkan än lagstiftning.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Han är en av de mest tongivande debattörerna inom svensk socialdemokrati, där han anses tillhöra den yttersta vänstern. Han drömmer om en svensk Jeremy Corbyn som väcker liv i klassfrågorna – men är det verkligen klassretorik som kan stoppa läckaget från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna?


Daniel SuhonenHåkan Juholts högra hand under dennes tid som partiledare och numera chef för tankesmedjan Katalys, är gäst i Fredagsintervjun.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 2/2: Mauricio Rojas

Gäst i Fredagsintervjun 2/2: Mauricio Rojas

– Erik Ullenhag är en jätterolig och trevlig människa men förfärlig som politiker. 

Det säger Mauricio Rojas, gäst i Fredagsintervjun den här veckan. Under sin tid i FP var han den som myntade begreppet utanförskapsområden. Hans då drastiska förslag om integration gjorde honom till sist omöjlig i svensk politik och han valde att lämna Sverige. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 12/1: Ilmar Reepalu

Gäst i Fredagsintervjun 12/1: Ilmar Reepalu

Mångårige kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu (S) möttes av hård kritik när hans utredning om vinstbegränsning för välfärdsföretag kom i höstas. Men i Fredagsintervjun viker han inte en tum från sin linje:

– Vinstdrivet är problemet.

Intervjun handlar också om hur nöjd han är med Malmös utveckling, och om anklagelserna om antisemitism som riktats mot honom.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 5/1: Tino Sanandaji

Gäst i Fredagsintervjun 5/1: Tino Sanandaji

– Nästan allt jag skriver är ju kritik mot media, och då är det klart – då förväntar jag mig inte att de jag kritiserar ska tycka att det är kul och försöka lyfta min profil. 
Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar i veckans Fredagsintervju att han lyfts fram som expert av stora medier utomlands, men sällan i Sverige. Han berättar också om uppväxten i flera fosterhem, och om att han gick beväpnad med kniv av rädsla för nazister.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 29/12: Antje Jackelén

Gäst i Fredagsintervjun 29/12: Antje Jackelén

– Det finns naturligtvis ett alternativ: Att inte tala alls, men då sviker jag också mitt uppdrag. 
Det säger Ärkebiskop Antje Jackelén som svar till dem som kritiserar henne för att vara alltför politisk.
I Fredagsintervjun berättar hon för Jörgen Huitfeldt varför hon tagit ställning för att de ensamkommande afghanerna ska få stanna i Sverige och varför hon undertecknat debattartiklar tillsammans med imamer som står nära Muslimska Brödraskapet.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 15/12: Carola Lemne

Gäst i Fredagsintervjun 15/12: Carola Lemne

– Frågan i sig är ju legitim. Jag tycker varje medborgare borde fundera på vad de får för skattepengarna. Det säger Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, om Leif Östlings numera riksbekanta uttalande: ”Vad fan får jag för pengarna?”.
I Fredagsintervjun talar hon om hur det var att som 23-åring försörja sin syster, och om varför Sverige kan behöva en stor invandring.

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 8/12: Juno Blom

Gäst i Fredagsintervjun 8/12: Juno Blom

– Jag drevs av en ideologisk vilja att visa att jag var en tolerant person. Det handlade om min välvilja att visa förståelse, att man inte ska tvinga människor att göra saker som de inte vill göra. Det ledde till att jag svek de här barnen. Så beskriver Juno Blom vilka konsekvenser det fick för henne som lärare att ha en kulturrelativistisk syn på integration. Jörgen Huitfeldt möter henne i Fredagsintervjun. 

Read More

Gäst i Fredagsintervjun 10/11: Göran Persson

Gäst i Fredagsintervjun 10/11: Göran Persson

– Ingen hade varit gladare än jag om jag hade haft helt fel. 
Det säger Göran Persson om sina tidigare farhågor om "social turism" i Kvartals första Fredagsintervju. Jörgen Huitfeldt intervjuar Sveriges tidigare statsminister om varför han vill se ett förbud mot gatutiggeriet, SD:s framgångar och att Socialdemokraterna måste våga vara mer vänster.

Read More