Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Ann Heberlein var känd som en spetsig men respekterad forskare och skribent i stora dagstidningar som DN och Sydsvenskan. Hon var författare till flera böcker varav en skulle filmatiseras. Under 2016, efter att hon gått ut i flera infekterade debatter, tappade hon snabbt uppdrag efter uppdrag och så småningom även sitt jobb på Lunds universitet. I boken "Fallet" försöker hon förstå vad som hände.
Runt om i världen spanar astronomer mot universum i jakt på livstecken. Hittills har de kammat noll, och astronomen Erik Zackrisson vid Uppsala universitet säger i Fredagsintervjun att han är helt bekväm med att resultatet av hans forskning blir att människan och andra biologiska livsformer inte finns någon annanstans. Han säger också att sökandet efter liv i rymden tycks ha förlorat mycket av det tabu som har funnits bland astronomer.
Under paraplyet (i dubbel bemärkelse) Stockholms bokhelg gjorde Kvartal fyra intervjuer med bokaktuella författare. Platsen: restaurang Hasselbackens trädgård på Djurgården i Stockholm. I denna specialutgåva av Fredagsintervjun möter ni Kjell Asplund, som skrivit boken Fuskarna, Erik Fichtelius, Äkta nyheter, Stefan Krakowski, Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris och Anna Lindman som skrivit Sekten, ett reportage om Knutby Filadelfia. De intervjuas av Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping.
Stefan Löfvens aviserade sorti kom som en överraskning – även internt. Vad händer nu med Socialdemokraterna? Och vem ska få det att hända?
Callis Amid är en av drygt 7 000 svenskar som har riskerat livet för människorna i Afghanistan. Han är frustrerad över att USA och andra västländer drog sig tillbaka och framhåller att man måste vara uthållig om man vill göra ett utpräglat klansamhälle till en demokratisk stat. Tre gånger har han dragit på sig ökenuniformen och flera gånger var det nära att sluta illa, men Callis Amid är övertygad om att det var rätt av Sverige att delta i Afghanistaninsatsen. Han har under flera år envetet slagits för att Sverige ska ta ansvar för afghanska tolkar som nu lever farligt.
Fler avsnitt