Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

De osynliga – del 1: Skyddsnätets växande revor

Foto: Erik Arnell
Av Micael Kallin | 11 mars 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 19 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Inkomstskillnader i disponibla inkomster har kraftig gått upp sedan 1980-talet i de nordiska länderna, uppgången har varit större än i övriga OECD och allra störst har den varit i Sverige.

/ Både de med sjuk- och arbetslöshetsersättning har i genomsnitt blivit fattigare sedan år 2003, både relativt sett och i absoluta tal, då ersättningarna rensas för inflation.

/ Effekten av urholkade ersättningar kombinerat med rejäla lönelyft är dramatiskt växande inkomstskillnader på relativt kort tid mellan å ena sidan sjukersättning respektive arbetslöshetsersättning och å andra sidan arbetsinkomster.

/ Framförallt ligger politiska beslut bakom de ökade inkomstskillnaderna.

/ Jobbskatteavdragets betydelse för de växande inkomstklyftorna har med tiden ökat i takt med att fler steg i reformen har införts.

/ Klassklyftorna visar sig även i en lägre medellivslängd för låginkomsttagare och dem med kortare utbildning. I genomsnitt kan skillnaden kan vara så stor som nio år.

Sverige är det land i OECD där inkomstklyftorna växer snabbast och mest. Personer med en ”låg ekonomisk standard” har fördubblats sedan 1990-talet. Och bland de som lever på långvariga ersättningar, som till exempel kroniskt sjuka med sjukersättning, är läget ännu mer alarmerande. Där har andelen med låg ekonomisk standard ökat från var tjugonde till var tredje person från 1990-talet till idag. Samtidigt heter det att ”Sverige går som tåget”. Men alltfler lämnas kvar på perrongen.

 Frilansjournalisten Micael Kallin tillhörde själv länge den välbeställda medelklassen. Bland annat arbetade han på finansdepartementet under regeringen Bildt 1991-1994 och som ekonomireporter på SR Ekot. 

För tio år sedan drabbades han oväntat av en allvarlig sjukdom och var plötsligt i behov av det skyddsnät som han under många år betalat in skatt till. Men insikten om hur l

Läs mer Visa mindre