Veckopanelen Special: SD-hotet mot S

Veckopanelen Special: SD-hotet mot S

Ett ämne, tre experter. I Kvartals första Veckopanelen Special möts Markus Uvell, opinionsanalytiker och författare, Widar Andersson, chefredaktör Folkbladet (S), och Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola med fokus på högerpopulistiska partier i Europa, för att tala om Sverigedemokraternas frammarsch på Socialdemokraternas bekostnad. Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding. Från Almedalsveckan på Gotland.

Read More

Veckopanelen v. 25

Veckopanelen v. 25

Dödsskjutningen i Malmö där tre personer miste livet väcker bestörtning. Men håller vi på att vänja oss vid att den här typen av dåd sker på allmäna platser i våra storstäder? Public Service har varit i fokus i veckan då den parlamentariska utredning som funderat kring den allmänfinansierade radion och TV:n har kommit med sitt slutbetänkande. Bör uppdraget för Public Service begränsas? #Metoo-revolutionen har nått domstolarna. Vad händer när de vittnesmål som fyllt medierna möter juridikens beviskrav? I panelen denna vecka: Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, Anna Dahlberg, politisk redaktör för liberala Expressen och Dick Erixon, chefredaktör för SD-ägda Samtiden.

Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen v. 24

Veckopanelen v. 24

Donald Trump lyckades få Kim Jong-Uns underskrift på ett dokument som åtminstone tycks vara inledningen på en fredsprocess. Bör Trump omvärderas? Sista partiledardebatten i riksdagen före valdagen: Stefan Löfven vill göra valet till en folkomröstning om välfärden. Kommer han att lyckas? Socialminister Annika Strandhäll svarade på frågor om sitt flitiga twittrande i Fredagsintervjun. Går hon över gränsen för vad som kan sägas vara god ton på sociala medier? Veckans panel består av Mikael Odenberg, moderat och tidigare försvarsminister, Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet, och Frida Park, debattredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen v. 23

Veckopanelen v. 23

Terrordådet på Drottninggatan har fått sitt juridiska avslut i livstidsdomen mot Rahmat Akilov. Men hur går Sverige vidare med minnet av attacken? Socialdemokraterna rasar och SD ökar mest i SCB:s partisympatiundersökning före valet. Kan socialdemokratin vända trenden? Och så har riksdagen röstat ner regeringens förslag om vinster i välfärden. Hur mycket betyder folkopinionen mot vinster inför valet?

Panelen består denna vecka av David Eberhard, överläkare i psykiatri, Marika Lindgren Åsbrink, utredare LO och författare, och Sven-Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister (M).

Programledare är som vanligt Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen v. 22

Veckopanelen v. 22

Uppdrag Gransknings program om #metoo och fallet Fredrik Virtanen har väckt starka reaktioner. Är de motiverade? I veckan möttes Stefan Löfven och Jimmie Åkesson i en TV-duell om välfärdspolitik. Vem drog längsta strået? Kvartals text om ressentiment som förklaring till stenkastning mot räddningstjänst och gruppvåldtäkter har väckt reaktioner. Erbjuder texten en förklaring som för oss närmare adekvata åtgärder?

Veckans panel består av Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert, Karin Olsson, kulturchef Expressen och Malcolm Kyeyune, bloggare och skribent.

Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns en av Kvartals grundare Thomas Gür.

Read More

Veckopanelen v. 21

Veckopanelen v. 21

Socialdemokraterna sjunker som en sten i opinionsmätningarna. Vad är det som händer? En ny Palmemördare lanseras i medierna och även polisen verkar intresserad av spåret. Men håller det? Efter flera års debatt klubbade riksdagen i veckan en ny sexualbrottslagstiftning. Där finns den av många efterlängtade samtyckesregleringen. Men blir den mer än symboliskt viktig? Veckans panel består av Göran Rosenberg, författare och journalist, Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på Arena Idé och Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik.

Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen v. 20

Veckopanelen v. 20

I Veckopanelen denna vecka: Svenska Filminstitutet meddelade i veckan att de endast kommer att ge marknadsstöd till kvinnor år 2020 om branschen inte lyckas göra något åt den skeva könsfördelningen bland filmare. Är detta en bra idé?

SVT har ägnat veckan åt olika aspekter av lag och ordning inför valet. Partierna överträffar varandra i tuffa förslag. Samtidigt hävdar kriminologen Jerzy Sarnecki att brottsligheten snarare har minskat än ökat. Vi diskuterar otrygghet och brott som valfråga och ställer oss frågan om det skett ett perspektivskifte?

Panelen tar också avstamp i veckans Fredagsintervju med Anders Borg där denne ger sin syn på den migrationspolitik som fördes fram till och med år 2014. Panelen samtalar även kring det parlamentariska läge Anders Borg förutspår efter höstens val och hans förespråkande av ett blocköverstigande samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Veckans panel består av Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, Torbjörn Tännsjö, filosof och professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och Jens Ganman, författare, frilansskribent och aritst.

Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen avsnitt 9

Veckopanelen avsnitt 9

I Veckopanelen denna vecka: Ett nytt rosornas krig rasar inom Socialdemokraterna. Hur djup är den interna sprickan om migrationspolitiken och vilka följder kan den få?

DN rapporterade i veckan att skolan är den arbetsplats där risken är allra störst att som anställd utsättas för våld. Hur har det blivit så och vad kan göras åt det?

De senaste två veckorna har Fredagsintervjun ägnat åt oron för hur en fundamentalistisk tolkning av islam kan påverka Sverige. Är oron befogad? Hur ska det svenska samhället balansera mellan viljan till tolerans och negativa konsekvenser av religiös fundamentalism. 

I panelen denna vecka: Johan Westerholm, grundare av Ledarsidorna.se och medlem i Socialdemokraterna, Åsa Linderborg, författare och chef för Aftonbladets kulturredaktion och Jens Liljestrand, författare och biträdande chef för Expressens kulturredaktion. 

Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida denna vecka finns en av Kvartals grundare Thomas Gür.

Read More

Veckopanelen avsnitt 8

Veckopanelen avsnitt 8

I Veckopanelen denna vecka: Akilovrättegången avslutades i veckan och såväl åklagaren som försvarsadvokaten hyllade rättsstatens sätt att hantera tragedin. Vet vi nu vad som hände och varför? Oppositionen la fram sina budgetalternativ. Kan vi utifrån dessa se hur konflikten kommer att se ut kring valet? Och ännu en första maj har passerat. Vilken roll spelar arbetarrörelsens högtidsdag 2018?

I panelen denna vecka: Johan Munck, tidigare ordförande i Högsta Domstolen, Mats Edman, tidningsman med bakgrund som chefredaktör för bl a Veckans Affärer och Dagens samhälle och Ann Charlott Altstadt, författare och kulturjournalist.

Read More

Veckopanelen avsnitt 7

Veckopanelen avsnitt 7

I Veckopanelen denna vecka: Hotar Centerns ja till gymnasieamnesti för ensamkommande Alliansen? Kommer Svenska Akademien att sätta Nobelpriset på paus? Och varför mår unga i Sverige allt sämre psykiskt?

Denna veckas panel består av Alice Teodorescu, politisk chefredaktör på GP, Mustafa Panshiri, författare, föreläsare och f.d. polis, samt Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys. Programledare är som vanligt av Jörgen Huitfeldt och vid hans sida Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen avsnitt 6

Veckopanelen avsnitt 6

Veckopanelen denna vecka om advokatrapporten som Svenska Akademien, regeringens sista budget, och så om Moderaternas förslag om förbud mot tiggeri.

Gäster denna vecka är Inga-Britt Ahlenius, f.d. undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Sven-Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt. Programledare är som vanligt Jörgen Huitfeldt och vid hans sida som vanligt Kvartals chefredaktör  Paulina Neuding.

Read More

Veckopanelen om Akademien och Polisens kontroller

Veckopanelen om Akademien och Polisens kontroller

Hur ska man förstå bakgrunden till krisen i Svenska Akademien? Klarar Polisen av att göra de inre utlänningskontroller som regeringen nu talar om? Och ska yrkesutbildningar på gymnasiet ge högskolebehörighet?

Panelister denna vecka är:

Peppe Larsson, fackligt aktiv polis och twittrare
Ida Ölmedal, redaktör på Expressen Kultur
Marika Lindgren Åsbrink, utredare LO och författare

Read More

Veckopanelen om Kevinfallet och ensamkommande

Veckopanelen om Kevinfallet och ensamkommande

Om Lagrådets kritik av förslaget om amnesti för ensamkommande, rökförbud utomhus och granskningen av mordet på 4-årige Kevin 1998. 
Gäster denna vecka är Inga-Britt Ahlenius, f.d. undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, Mustafa Panshiri, föreläsare om integration och f.d. polis, och Birger Schlaug, samhällsdebattör och tidigare språkrör för MP. 
Programledare är som vanligt Jörgen Huitfeldt och vid hans sida denna gång finns Kvartals Thomas Gür.

Read More

Veckopanelen om brott och desinformation

Veckopanelen om brott och desinformation

Hur allvarlig är skandalen kring Facebook? Har medierna ett ansvar för tragedin kring nyligen avlidne Benny Fredriksson,tidigare chef för Kulturhuset? Har Hanif Bali lånat sig till en rysk påverkanskampanj? Och så Expressens granskning av gruppvåldtäkter.

Veckopanelens gästas av Karin Olsson, chef för Expressens kulturredaktion, Stig-Björn Ljunggren, socialdemokratisk debattör och statsvetare, och Dick Erixon, chefredaktör för tidskriften Samtiden som ägs av SD.

Read More

Veckopanelen om Nordeaflytt och böneutrop

Veckopanelen om Nordeaflytt och böneutrop

Vad handlar regeringens förslag om förbud mot religiösa friskolor om egentligen? Vad innebär Nordeas flytt för Sverige? Och hur ska man se på frågan om muslimska böneutrop i Sverige?

Det är några av de frågor som behandlas i Veckopanelen, som denna vecka gästas av:

Staffan Heimerson, journalist, mångårig utrikeskorrespondent och författare
Anna Dahlberg, Politisk redaktör, Expressen
Malcom Kyeyune, skribent och tidigare ordförande för Ung Vänster i Uppsala

Read More

Veckopanelen - Premiären

Veckopanelen - Premiären

Varför har Centern inte reagerat tidigare mot nämndemännen vars åsikter uppenbarligen ligger långt från partiets? Vad blev resultatet av Stefan Löfvens USA-besök? Och vilken blir den bestående effekten av Metoo?

Premiärprogrammet av Veckopanelen gästas av
Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på ETC, författare och debattör
Mikael Odenberg, f d försvarsminister (M), numera egen företagare
Jens Liljestrand, författare, doktor i litteraturvetenskap och biträdande kulturchef på Expressen.

Read More