Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Jag tvivlar inte på klimatkrisen, men jag tvivlar på mediabilden

Av Ola Wong | 14 april 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
I korthet Stöd KvartalLästid 15 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Medan Kina bygger hundratals kolkraftverk i världen stänger USA ner sina. Ändå framställs landets ledare ofta som den vuxne i rummet gentemot Donald Trump.

/ Kinas kommunistparti subventionerar miljöfarlig industri och exporterar sin överproduktion. Det skapar grogrund åt populistpartier och förstör klimatet.

/ Det är viktigt och intellektuellt hederligt att väljarna inte tror att klimatet hänger på att bara vi i “det rika väst” ändrar oss så fixar det sig.

/ “Donald Trump agerar i en marknadsekonomi där marknaden sätter gränser för dårskapen”, säger forskaren Karl Hallding.

/ De nya ekonomiska sidenvägarna riskerar att tippa världen över i katastrofala klimatförändringar.

/ Sedan 2004 har Kina haft störst globalt fotavtryck i klimatet. Även per person släpper medel-kinesen ut mer än svenskarna.

/ Varor och tjänster bör kosta efter sitt klimatavtryck, oavsett var i världen de produceras.

 

Om man faktiskt vill rädda klimatet måste debatten vara baserad på verkligheten och inte på självupptagen ångest eller skräck för populister. Det är inte Trump eller svenskarna som är det stora problemet för klimatet, det är Xi Jinping. Ola Wong, Kinakännare och Kvartals tillträdande kulturredaktör, menar att journalisterna i sin iver att attackera Trump varit för dåliga på att göra sitt jobb och kritiskt granska Xi Jinpings ord.

Ingmar Bergman pratar i Fanny och Alexander om den stora världen och den lilla världen. För varje människa finns det även en stor och en liten, privat, miljövärld.

Läs mer Visa mindre