Chefredaktör: Jörgen Huitfeldt
Kvartal, Box 3376, 103 67 Stockholm
info@kvartal.se / Kontakta redaktionen
Med din gåva kan vi erbjuda en plattform för
nyfiken samhällsdebatt och kvalificerad analys.
Swisha en gåva på 1234996484 Läs mer om hur du kan bidra
Kvartal är en politiskt oberoende nättidskrift
som publicerar poddar och texter med samhälls-
journalistisk inriktning. Mer om Kvartal
Säsongspremiären av "Den svenska modellen" handlar om kritiken mot SVT:s bevakning av Trump och om ett polskt brev som landade på Jonas Nordlings bord.
Denna del är en bonus på bonusen där studenterna ställer frågorna direkt till Jörgen och Jonas. Bland annat om de verkligen har valt rätt yrke.
Den svenska modellen bjuder så här till jul på ett bonusavsnitt där Jörgen och Jonas gästar JMK och poddar utifrån journaliststudenternas inskickade frågor.
Liveintervjuer har blivit en allt viktigare del av journalistiken. Men behärskar journalisterna hantverket? Banar nätbedragarnas framfart väg för en hårdare reglering av Big Tech?
Har Kvartal rätt att definiera sig själv eller måste redaktionen finna sig i att andra gör det? Kommer nätplattformen Substack att revolutionera mediemarknaden?
I detta avsnitt om e-plikten som många medier har missat. Och apropå valet i USA – hur ska journalister hantera så kallad falsk balans?
Jörgen tar diskussionen om Muhammed och yttrandefriheten vidare med Jonas som i sin tur efterlyser en mer jordnära journalistik kring striden om arbetsrätten.
Bör företag som missköter sig alltid pekas ut med namn i medierna? Och hur kan företag klaga på felaktiga publiceringar? Så om varför det är så svårt att hitta en värdig mottagare av Stora journalistpriset.
Uppropet på SR är exempel på hur svenska journalister tar allt större intryck av USA, tycker Jörgen Huitfeldt. Jonas Nordling fascineras av professorn som ville lagstifta fram god journalistik.
Varför anammar journalister ofta ett röstmanér typiskt för den genre de verkar inom? Och finns det en gräns för hur transparent man bör vara som journalist?
Vad styr om medierna publicerar namn på dömda brottslingar? Och vilken världsbild har de som av princip helt undviker nyheter?
Jonas Nordling berättar om publikens reaktioner på satir utan tydlig innehållsdeklaration. Jörgen Huitfeldt frågar sig hur mycket SVT kan utmana skattebetalarnas goda vilja.
I detta sista avsnitt för säsongen avslöjar Jonas Nordling och Jörgen Huitfeldt vad de betraktar som karriärens största fiaskon och bästa stunder.
Skulle misstron mot medierna minska om makthavarna bakom kulisserna, redaktörerna, blev mer synliga? Och hur påverkar journalisternas medelklassbakgrund innehållet i medierna?
Om risken för godtycke när kändisar som nu senast Paolo Roberto surras vid den mediala skampålen. Och kan hårdare beskattning av nätjättarna rädda pressade medier?
Blir vi dummare av journalistikens växande fokus på "just nu"? Kan intervjupersoner ta tillbaka redan gjorda uttalanden med hänvisning till "off the record"?
Jonas Nordling ser klara tecken på att publiken börjar få nog av eländesrapporteringen i coronapandemins spår. Jörgen Huitfeldt ser tecken på nationalism i coronarapporteringen.
Har journalisterna satt sitt granskande uppdrag på undantag i coronakrisen? Hur ska medierna hantera medverkande som vill få hjälp att med att hyfsa sökresultaten i Google.
Är det rimligt att journalistiken om pandemin ska vara gratis? Och finns risk att pandemin tränger undan nyheter som påverkar oss långt mer än corona?
Om journalistisk alarmism kring coronaviruset? Jörgen frågar sig vad medierna har lärt av tidigare pandemilarm? Hall media säljs. Jonas spår att det bara blir en medieägare kvar till sist?
Boris Johnson sägs vilja vingklippa BBC. Hur säkra sitter SVT/SR i så fall? Varför svarar mediechefer inte alltid på frågor om sina publiceringar?
Är solidariska journalistprotester ett hot mot journalistikens legitimitet? Och är medierna intresserade av att stämma av sin tidigare rapportering mot hur verkligheten blev?
Om hur journalistiken ska göra när omskakande nyheter inte längre är oväntade och om att det traditionella sättet att vinjettera journalistik kan behöva förnyas.
Om vem som har ansvaret för Facebook-kommentarer. Och om vad en journalist kan lägga fram som sanningar om klimatet utan att tappa sin opartiskhet?
Jörgen om när Facebook blir en bromskloss som hindrar journalistik från att nå sina följare. Jonas varnar för att beskriva politik med ord som kaos och oreda.
Jörgen ställer frågan vad SD vill med public service och vilka effekterna kan bli. Jonas undrar om konstruktiv journalistik kan öka polariseringen istället för tvärtom.
Fungerar det offentliga samtalet i Sverige? Gängvåldsdebatten får Jörgen att tvivla. Jonas ser konsekvenser av journalistik utanför det pressetiska systemet.
När kan det vara relevant att publicera etniciteten på misstänkta gärningsmän? Och är ett vetenskapligt råd för granskning av journalistik en bra idé?
I detta andra avsnitt av "Den svenska modellen" frågar Jonas Nordling ut Jörgen Huitfeldt om Kvartals finansiering. Dessutom om den arge mannen i kommentarsfälten.
I podden "Den svenska modellen" träffas chefredaktörerna för Kvartal och Dagens Arena varannan vecka för att diskutera journalistikens roll i ett samhälle som snabbt förändras.
Ardalan Shekarabis nya ministerpost, omskärelsefrågan och sjukvårdens ansvar för de "apatiska barnen". Veckopanelen med Stefan Attefall, Ann Heberlein och Jonas Nordling.
En vänsterregering som för högerpolitik? Eller högerpolitiker som får vänta förgäves på sina reformer? Veckopanelen resonerar kring de frågorna och många andra av veckans viktigaste spörsmål.
Varför smällde Annie Lööf igen dörren i ansiktet på Stefan Löfven? Har M KD-budgetens segertåg avgjort regeringsfrågan? Så om kometen på klimatmötet Greta Thunberg. I Veckopanelen: Anna Dahlberg, David Eberhard och Jonas Nordling.