Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!

.

Den svenska modellen

En podd om journalistik med chefredaktörerna Jörgen Huitfeldt på Kvartal och Jonas Nordling på Dagens Arena.

Den svenska modellen

En podd om journalistik med chefredaktörerna Jörgen Huitfeldt på Kvartal och Jonas Nordling på Dagens Arena.

Den svenska modellen31 augusti 2021

Kändisjournalistens dilemma och det politiska spelets tomma kalorier

Laddar ...
Den kritik som riktats mot Carina Bergfeldt efter hennes Afghanistan-insamling och efter "girlpower-middagen" med Annie Lööf sätter fingret på TV-profilernas svåra dilemma: Du får gärna bli en kändis men inte bete dig som en. Efter Stefan Löfvens aviserade avgång har medierna dominerats av rapportering om fraktionsstrider och dolda motiv. Men är detta sätt att beskriva politik något som gynnar medborgarna? Eller snarare en metod för att journalister att dölja sin okunnighet om politikens kärna – sakfrågorna?

Fler avsnitt

Den svenska modellen21 december 2021

Nu är det slut!

Laddar ...
I denna allra sista upplaga av "Den svenska modellen" sammanfattar Jörgen de saker han tagit upp i de femtio avsnitt det blev. Och han gör det i all ödmjukhet i formen av fyra journalistiska budord. Jonas ger bakgrunden till varför detta blev det sista avsnittet och vilka slutsatser han dragit av att arbeta som chefredaktör på ett mindre mediehus.

Den svenska modellen7 december 2021

De oengagerade journalisterna och utbildningsnivån i kåren

Laddar ...
En del journalister gör en stor poäng av att de inte är med i någon förening, eller ens går och röstar – allt för att understryka sin opartiskhet. Men är det rimligt? Eller går de rent av miste om viktiga erfarenheter genom att helt vilja stå utanför civilsamhället? Och hur är det ställt med utbildningsnivån i den svenska mediekåren? Ett lyssnarmejl sätter fart på tankarna hos duon i "Den svenska modellen."

Den svenska modellen23 november 2021

Det heliga källskyddet och sömnpillret EU

Laddar ...
Att skydda sina källor är en av journalistikens allra heligaste regler. Ändå slarvas det gång på gång med det. Hur kommer det sig och hur påverkar det förtroendet för journalister? Stora beslut på gång när EU vill modernisera regelverket för digitala medier. Varför är EU-debatten så lam i Sverige?

Den svenska modellen9 november 2021

Pudlande mediechefer – ett hot mot publicistiken?

Laddar ...
Jonas Nordling reser frågan om vi ser en pudeltrend bland svenska mediechefer där de alltmer sällan försvarar kontroversiella publiceringar när de får kritik. Bra eller dåligt är frågan? Och Jörgen Huitfeldt undrar om det alltid är partiskt att säga sådant man som journalist uppfattar som självklart utifrån kända fakta, men som trots det anses som kontroversiellt?

Den svenska modellen25 oktober 2021

Gäst: Anna Careborg, publisher SvD

Laddar ...
Anna Careborg tog över som Svenska Dagbladets vd, chefredaktör och ansvarig utgivare för ganska precis två år sedan. Hennes vision är att skapa ett nytt tilltal där publiken finns i jämnhöjd med tidningen. Mer som en smart diskussionspartner än någon som berättar hur det är. Samtidigt kämpar SvD med sitt beroende av de tiotals miljoner de årligen tar emot i mediestöd. Trots det säger hon sig inte se staten som någon garant för tidningens fortlevnad.
Fler avsnitt