Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Johan Lundberg är docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och författare. Han ingår i Kvartals redaktionsråd.
Individualismen har en stark koppling till det katolska arvet.
Kritisk dietik? Jodå, även dit har intersektionalismen nått.
Varför är Europa annorlunda än resten av världen? Svaret ligger långt tillbaka i historien.
Hur vanligt är det att män i Sverige faller socialt, ekonomiskt och hälsomässigt? Vilka faktorer i vårt samhälle ligger bakom när män faller, och vad kan man göra för att förebygga en negativ utveckling? I panelen Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidiologi, Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och doktor i historia, och Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap. Programledare är Staffan Dopping och vid hans sida finns Paulina Neuding, chefredaktör på Kvartal.
Manfall i litteraturen, del 2: Den som en gång på allvar ställt sig utanför åsiktskorridoren, får sällan tillbaka sin tidigare ställning. Det skriver Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, med utgångspunkt i Henrik Ibsens En folkefiende.
I centrala berättelser från Antikens Oidipusmyt och Första Mosebokens förvisning från Paradiset, har män upphöjts för att sedan falla handlöst.
Filosofen Foucault har anklagats för sexuella övergrepp. Finns det en koppling till hans filosofi?
I sina satsningar på förortskultur underblåser staten en destruktiv världsbild, där bilbränder är legitima rop på hjälp för ungdomar som misshandlats av en rasistisk och våldsbenägen samhällsmakt. Det bör göras till en valfråga, skriver Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap. Läs mer här.
Kraven på att dagens Sverige ska be om ursäkt för sin inblandning i den transatlantiska slavhandeln är orimliga, menar Per Brinkemo och Johan Lundberg.
Det är knappast förvånande att högsta ansvariga politiker hänvisar till sina starka känslomässiga reaktioner efter skjutningarna i Malmö. Alltsedan det sena 1700-talet har det autentiska känslouttrycket omhuldats i den västerländska kulturen, och förstärks nu av mekanismerna i sociala medier, skriver Johan Lundberg.
Studerar man konflikterna kring Akademien historiskt ser man att dess belackare förenas i avskyn mot att politiska maktcentra hålls separerade från vetenskapliga och konstnärliga institutioner. Knytblusmanifestationerna är ett uttryck för sådan avsky, menar Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap.
Det har utvecklats en akademisk industri runt Edward Said. Men hur påverkades Saids tänkande egentligen av det historiska sammanhang där han var verksam? Som författaren själv noterar kan en text sällan frikopplas från sin samtid och dess maktstrukturer. I hans eget fall är detta sammanhang långt ifrån oproblematiskt.
Bland vänsterns intellektuella märks en drastisk förskjutning i synen på röster från arbetarklassen. 1968-rörelsens framträdande intellektuella strävade efter att ge röst åt vanliga människor. Denna ambition står i stark kontrast till dagens försök att tämja de krafter som anses hota i folkdjupet, konstaterar Johan Lundberg.
I Dantes Den gudomliga komedin skildras den senmedeltida människans kamp för att befria sig från klanmentalitet och i stället skapa ett samhälle uppbyggt kring fria individer. Att läsa Dante innebär en viktig påminnelse om den kampen och dess enastående konsekvenser i form av konst, upptäckter och vetenskapliga rön.
Längtan efter förfining har höjt människan över det primitivt vilda, skriver Johan Lundberg i en essä om sex, evolution och civilisation.
Det går knappt en dag utan att man kan läsa alarmistiska artiklar om det olämpliga innehållet på diverse svenska webbforum. Oron över oborstade opinionsyttringar i kommentarsfälten har historiska paralleller. Det är inte första gången en intellektuell aristokrati bekymrar sig över massan. Hur gick det till när folklig kultur blev ångestframkallande?