Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!

Dante och individualismens födelse

Foto: Florenz Bruecke / Mostphotos
Av Johan Lundberg | 25 augusti 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Ett viktigt syfte för Dante i Den gudomliga komedin var att bearbeta det tragiska öde som drabbat honom när han förvisades från sin hemstad och dömdes till döden. Verket speglar stridigheterna i 1200-talets Florens – ett samhälle som enligt Dante hade förutsättningar att bli perfekt, men förstördes av klanmotsättningar.
  • Dante ansåg att den ideala stadsstaten ska styras med ett överordnat regelverk, organiserat på samma tidlösa sätt som himmelriket i Den gudomliga komedin.
  • Under slutet av 1200-talet gjordes försök i Florens att bekämpa klanväldet och skapa en styrelseform som pekar fram mot en sådan ordning: den moderna rättsstaten. Grundidén är individens frihet och autonomi, i kontrast till klansamhällets kollektivt bestämda rättigheter och skyldigheter.
  • Rika köpmän och hantverkare i renässansstäder som Florens och Venedig hade mer att vinna på att engagera sig i skrån än på att hålla fast vid klanlojaliteter.
  • Klanväldets tillbakagång och den moderna statens framväxt banade i sin tur väg för den starka kulturella och vetenskapliga utvecklingen under renässansen.

I Dantes Den gudomliga komedin skildras den senmedeltida människans kamp för att befria sig från klanmentalitet och i stället skapa ett samhälle uppbyggt kring fria individer. Att läsa Dante innebär en viktig påminnelse om den kampen och dess enastående konsekvenser i form av konst, upptäckter och vetenskapliga rön, skriver Johan Lundberg.

Den västerländska civilisationen som vi i dag känner den kan sägas ha sin startpunkt under senmedeltid och tidig renässans. Geografiskt låter sig det riktigt stora genombrottet lokaliseras till städer i norra Italien som Florens och Venedig.

Florens hade under 1200-talet utvecklats till Europas finansiella centrum. Det var här som det moderna bankväsendet föddes.

Läs mer Visa mindre