Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Dante och individualismens födelse

Foto: Florenz Bruecke / Mostphotos
Av Johan Lundberg | 25 augusti 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Ett viktigt syfte för Dante i Den gudomliga komedin var att bearbeta det tragiska öde som drabbat honom när han förvisades från sin hemstad och dömdes till döden. Verket speglar stridigheterna i 1200-talets Florens – ett samhälle som enligt Dante hade förutsättningar att bli perfekt, men förstördes av klanmotsättningar.
  • Dante ansåg att den ideala stadsstaten ska styras med ett överordnat regelverk, organiserat på samma tidlösa sätt som himmelriket i Den gudomliga komedin.
  • Under slutet av 1200-talet gjordes försök i Florens att bekämpa klanväldet och skapa en styrelseform som pekar fram mot en sådan ordning: den moderna rättsstaten. Grundidén är individens frihet och autonomi, i kontrast till klansamhällets kollektivt bestämda rättigheter och skyldigheter.
  • Rika köpmän och hantverkare i renässansstäder som Florens och Venedig hade mer att vinna på att engagera sig i skrån än på att hålla fast vid klanlojaliteter.
  • Klanväldets tillbakagång och den moderna statens framväxt banade i sin tur väg för den starka kulturella och vetenskapliga utvecklingen under renässansen.

I Dantes Den gudomliga komedin skildras den senmedeltida människans kamp för att befria sig från klanmentalitet och i stället skapa ett samhälle uppbyggt kring fria individer. Att läsa Dante innebär en viktig påminnelse om den kampen och dess enastående konsekvenser i form av konst, upptäckter och vetenskapliga rön, skriver Johan Lundberg.

Den västerländska civilisationen som vi i dag känner den kan sägas ha sin startpunkt under senmedeltid och tidig renässans. Geografiskt låter sig det riktigt stora genombrottet lokaliseras till städer i norra Italien som Florens och Venedig.

Florens hade under 1200-talet utvecklats till Europas finansiella centrum. Det var här som det moderna bankväsendet föddes.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.