Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Kultur |

Den destruktiva kulten av det autentiska

Foto: Alexey Popov / Mostphotos

Det är knappast förvånande att högsta ansvariga politiker hänvisar till sina starka känslomässiga reaktioner efter skjutningarna i Malmö. Alltsedan det sena 1700-talet har det autentiska känslouttrycket omhuldats i den västerländska kulturen, och förstärks nu av mekanismerna i sociala medier. Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, frågar sig om inte föreställningarna om autenticitet snarare har gynnat falskhet och förställning – och om inte den frihet som vi åtnjuter i västvärlden idag härrör från en kamp mot just det autentiska.

Av Johan Lundberg | 28 juni 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 15 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • I sociala medier har det föregivet autentiska känsloutbrottet blivit ett framgångsrecept. Att hänvisa till känslolivet fungerar som en garant för att en upplevelse är ”autentisk”, det vill säga äkta och inte styrd av politiska hänsyn eller pr-strategier.
  • Kulten av det autentiska går tillbaka till förromantiken, då tänkare som Rousseau beundrade människor som inte påverkats av den västerländska civilisationen och idétraditionen.
  • Genom historien har pendeln svängt mellan det kontrollerade, rationella och det spontana, känslomässiga och ”autentiska” som ideal. Det franskklassicistiska dramat, med sin närmast matematiska precision, är ett av de tydligaste exemplen på det förra.
  • Idag har kulten det autentiska kommit att dominera kulturen, inte minst genom den relativisering som identitetspolitiken fört med sig. Konstverk hyllas för egenskaper som skevhet och disharmoni, vilka ses som bevis på ärlighet.
  • I själva verket är det just genom att höja sig över naturen som civilisationen har kunnat utvecklas. Det är också på så sätt vi erhållit den historiskt höga levnadsstandard och frihet som vi kan åtnjuta idag.
Efter skjutningarna på Drottninggatan i Malmö, där tre personer mördades och ytterligare tre skadades, kommenterade stadens kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh, morden på Facebook: ”Blir seriöst arg av informationen om skottlossningen vid Värnhem. Noll respekt för liv och andra människors trygghet. Hämnd och vedergällning och dödligt våld leder inte framåt. Många ledsna och oroliga.”

:

Läs mer Visa mindre