Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur

Johan Lundberg: De intellektuella och massorna

Foto: Dan Burch / Mostphotos
Av Johan Lundberg | 20 april 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd Kvartal
I korthet
  • I nutidens debatt om diskussionsklimatet på nätet rekapituleras ofta en tankefigur från 1800-talet: demonisering av “massan”.
  • Synsättet kan relateras till den ångest hos “kultureliten” som orsakades av att folk från mitten av 1800-talet fick makt över sin egen kulturkonsumtion.
  • Estetisk kvalitet kom att definieras i kontrast till det stora folkflertalets smak.
  • I ett historiskt perspektiv framstår elitens ambitioner att utveckla massans attityder som missriktade. I den kulturella elitismens spår följde demokrati- och frihetsfientlighet.
Oron över oborstade opinionsyttringar i kommentarsfälten och diskussionsforumen har historiska paralleller, skriver Johan Lundberg. Det är inte första gången en intellektuell aristokrati bekymrar sig över massan. Hur gick det till när folklig kultur blev ångestframkallande?

Det går knappt en dag utan att man kan läsa alarmistiska artiklar i SvD och DN om det olämpliga innehållet på diverse svenska webbforum. Syftet med dessa artiklar uppges ofta vara att råda bot på ett samtalsklimat som är på väg att bli ”hatiskt”. Ibland påstås de med kryptisk logik vara skrivna för att värna yttrandefriheten.

Läs mer Visa mindre