Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Samhälle |

Nu skärskådas 68-rörelsens sexualmoral

Paris 1968. Uppror mot alla konventioner. FOTO: UPI /TT

Den senaste tiden har en rad fall av pedofili avslöjats inom den franska kultureliten. Den tycks inte så mycket vara en konsekvens av konservativa patriarkala normer som av den normupplösning som följde i kölvattnet på 68-rörelsens mest radikala systemkritik, skriver litteraturvetaren Johan Lundberg.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Johan Lundberg | 5 maj 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
En rad avslöjanden om pedofili har som bekant skakat det intellektuella Frankrike på sistone. Först ut var Vanessa Springora, som i en självbiografisk bok, Le Consentement (”Samtycket” i svensk översättning) från 2020 ur den minderåriga flickans perspektiv skildrade den skönlitterära författaren Gabriel Matzneffs pedofila böjelser, vilka inte varit någon hemlighet.

I Matzneffs fall drogs även författaren Christian Giudicelli med. Han hade som jurymedlem för Renaudot-priset lyckosamt propagerat för att den prestigefyllda utmärkelsen skulle tillfalla Matzneff 2013. Giudicelli hade inte bara varit Matzneffs redaktör på bokförlaget Gallimard utan dessutom vid flera tillfällen rest tillsammans med Matzneff till Filippinerna, där den senare enligt egen utsago förgrep sig på pojkar i 8–9-årsåldern. Som Matzneffs förtrogne hade Giudicelli också tagit hand om en rad känsliga dokument i samband med att polisen, genom anonyma tips 1986, hade börjat intressera sig för den 49-årige Matzneffs förehavanden med Springora, då 14 år gammal. Matnzeff fick den gången polisen på andra tankar genom att påpassligt hala fram ett ess ur rockärmen i form av en panegyrisk artikel om sitt författarskap, skriven av ingen mindre än republikens dåvarande president: François Mitterand.

Läs mer Visa mindre