Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Syndafallet till metoo: Den manliga nedgångens litteraturhistoria

Adam och Eva i paradiset. Väggmålning i Roms katakomber, 300-tal. Foto: Wikimedia commons.
Av Johan Lundberg | 7 november 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 17 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ I litteraturen har mäns fall skildrats ända sedan antiken och bildar en hörnsten i det västerländska medvetandet. Även om temat är tidlöst, är det inte tidlöst hur man uppfattat den fallne mannens ansvar.

/ Sofokles drama Kung Oidipus (ca 427 f Kr) kretsar kring Oidipus upphöjande och efterföljande fall. I enlighet med den grekiska världsbilden bär Oidipus inte något personligt ansvar för sitt fall. Detta ansvar vilar snarare på hans mor, som trotsat gudarna. 

/ Två likartade aspekter av motivet med den fallne mannen finns i Henrik Ibsens två dramer Vildanden (1884) och John Gabriel Borkman (1896). Ibsens kritik är riktad mot borgerskapets värderingar.

/ I vår tid uppfattas det som ett tecken på patriarkatets förtryck att män är överrepresenterade i fråga om det risktagande som präglar Ibsens John Gabriel Borkman. Men den uppfattning om könen som framgår av dramat kan snarare betraktas som ett uttryck för att kvinnor värderas högre än män. 

/ Det finns i frågan om fallet en mystisk dimension som har försummats i historieskrivningen. En anledning torde vara den sorts maktanalys som för närvarande dominerar den västerländska debatten – där kvalitativ utveckling betraktas som en intressekonflikt, styrd av sådant som kön och etniskt ursprung, snarare än av betydligt mer svårfångade och i vissa fall potentiellt destruktiva krafter. 

Detta är den första artikeln av två av Johan Lundberg på temat manfall.

Mäns nedgång är ett evigt tema i den mänskliga föreställningsvärlden. I centrala berättelser från Antikens Oidipusmyt och Första Mosebokens förvisning från Paradiset, har män upphöjts för att sedan falla handlöst. Men även om temat är oberoende av tid och rum, är samhällets syn på den fallne mannen tydligt tidsbunden. Det skriver Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Mäns fall är ett tidlöst fenomen. I litteraturen har den skildrats ända sedan antiken, vars litterära ämnen i sin tur har en månghundraårig historia.

Läs mer Visa mindre