Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Populism som hotar Svenska Akademien

Av Johan Lundberg | 21 maj 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 19 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Under efterkrigstiden har Svenska Akademien varit föremål för ett antal massmedialt uppmärksammade kontroverser. När Nobelpriset 1958 tilldelades den ryske författare Boris Pasternak, kritiserades beslutet med argument som i hög grad sammanföll med det sovjetiska författarförbundets kritik mot Pasternak.
  • När Nobelpriset tilldelades Alexander Solzjenitsyn 1970, och Harry Martinson och Eyvind Johnson 1974, formulerades kritik från samma kretsar av författare med vänstersympatier som under debatten om Pasternak. 
  • De vänsterförfattare som har kritiserat Svenska Akademien från 1950-talet till i dag förenas ideologiskt av att de ogillar upplysningens idé om vikten av att separera politiska och religiösa maktcentra från vetenskapliga och konstnärliga institutioner.
  • Själva poängen med Svenska Akademien är att den lyder under andra principer än statliga institutioner och myndigheter. I det avseendet kan den fylla en funktion som otidsenligt korrektiv till de nutida massmediernas logik och bevekelsegrunder. 
Studerar man några av de konflikter som omgärdat Svenska Akademien under efterkrigstiden kan man konstatera att Akademiens belackare förenas i avskyn mot att politiska och religiösa maktcentra hålls separerade från vetenskapliga och konstnärliga institutioner. Den senaste tidens knytblusmanifestationer är ett uttryck för en sådan avsky, menar Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap.

På Dagens Nyheters kultursida har Horace Engdahl rönt det föga åtråvärda ödet att efterträda Donald Trump som projektionsyta för allt som inte är som det borde vara här i världen.

Läs mer Visa mindre