Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Johan Wennström är fil. dr i statsvetenskap och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN). Han medverkar regelbundet som skribent på Svenska Dagbladets kultursidor och som gäst i Veckopanelen. Han är tillsammans med Magnus Henrekson aktuell med boken Dumbing Down: The Crisis of Quality and Equity in a Once-Great School System — and How to Reverse the Trend (Palgrave Macmillan 2022).”
Panelen gör sitt bästa för att förstå det som har hänt i Botkyrka.
Relativt akut? Vad är det för situation, undrar panelen.
Regeringsförklaringen är betydligt mer moderat än Tidöavtalet, enligt panelisterna.
Debatten om skolan går vidare. Är den så bra som nationalekonomen Gabriel Heller Sahlgren menar?
Partierna äventyrar pensionssystemets långsiktiga stabilitet med sitt agerande.
Det finns en stark längtan efter enkla hjälteberättelser, säger en av panelisterna.
Den nazistiska skolan var inte auktoritär, utan snarast normlös enligt ny forskning.
Med denna slutreplik om den svenska skolans historia sätter vi punkt för denna gång.
Psyk-kriget mellan USA och Ryssland oroar och fascinerar. Och hur ska bröderna som pekades ut för Kevinmordet få upprättelse?
När kan regeringen ge ett klart besked om sin syn på kärnkraften?
Moderaterna verkar i praktiken inte ha samlat ett konkret regeringsalternativ. Därför kan Magdalena Andersson vinna makten.
Panelisterna om Magdalena Anderssons regeringsprocess och beslutet att börja använda vaccinationsbevis vid vissa evenemang.
Sedan Sverigedemokraternas genombrottsval 2010 har det ofta sagts att vi har fått ett nytt politiskt landskap i Sverige. Kanske var det snarare de etablerade partiernas likheter som ställdes i blixtbelysning, skriver Johan Wennström, fil.dr i statsvetenskap.
Som enskild lärare behöver du hitta ett sätt att förhålla dig till det korsdrag som flera olika aktörers viljor och intressen skapar i skolan, och som driver lärare mot att överge kunskapsförmedling som mål. Fråga dig själv vad ditt läraretos är, skriver Johan Wennström, fil dr i statsvetenskap, som forskar på den svenska skolpolitiken.
Moderaterna talar om frihet för den enskilde. Men vad som behövs är en höger som vill ge alla ett värdigt liv med möjlighet att bidra till helheten.
I verkligheten befinner sig drygt en tredjedel av 15-åringarna i Sverige på den lägsta nivån vad gäller läsfärdighet, det menar Magnus Henrekson och Johan Wennström.
För att vara ett samhälle som stoltserar med att anlägga ett barnperspektiv på de flesta frågor, tänker vi förvånansvärt lite på hur ett barn uppfattar stökiga, påverkade och socialt utslagna människor i gemensamma miljöer. Det skriver Johan Wennström, författare, fil. lic. och doktorand i statsvetenskap, utifrån en dokumentär på SVT.