Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Olle Wästberg har skrivit boken ”Den hotade demokratin” (Ekerlids 2021). Han har tidigare bland annat varit chefredaktör för Expressen (1993-1995), riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet (1976-1982) och ordförande i 2014 års demokratiutredning.
Hur ska vi få utlandssvenskarna att rösta i högre utsträckning?
De partier som kritiserar den liberala demokratin brukar tala om ”politikerväldet”, men när dessa partier fått bestämma ökar just politikernas makt på bekostnad av de självständiga institutionerna, varnar Olle Wästberg. Det finns dock ett sätt för etablerade partier att visa att de tar folkets oro och önskemål på allvar: Fler rådgivande folkomröstningar. Läs mer här.
Partiernas mörka historia är relevant, ibland.
De politiska partierna har blivit elitistiska och därmed gjorts sårbara för revolten från antietablissemangsrörelsen. Partierna består i dag i hög utsträckning av slutna sociala nätverk som står med ryggarna utåt, skriver Olle Wästberg. Läs mer här.
Sverige kan lära sig av hur Taiwan hanterar Kinas påverkansoperationer, skriver Olle Wästberg som nyligen besökt Taiwan och träffat representanter för regeringen.
Utredningsväsendet har politiserats och förfallit, skriver Olle Wästberg.
I Sverige kallar vi metoden för nolltolerans, och förknippar den med hårda straff för minsta förseelse. Men polisarbete enligt New York-modellen innebär också en rad mjuka värden, som bättre arbetsvillkor och stora mänskliga vinster. Olle Wästberg, tidigare svensk generalkonsul i New York, om vad Sverige kan lära.
Att besöka Ikea är att besöka Sverige, konstaterade Olle Wästberg som chef för Svenska institutet. Som chefredaktör för Expressen publicerade han avslöjandet att Ingvar Kamprad länge var medlem i fascistiska Nysvenska Rörelsen. Svenskarna förlät Ikeas grundare – i stället vände sig många mot Expressen. Olle Wästberg minns Ingvar Kamprad.