Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Sverige kan lära av New York-modellen

Foto: Anna Váczi / Mostphotos

New Yorks seger mot brottsligheten är världskänd. I Sverige kallar vi metoden för nolltolerans, och förknippar den med hårda straff för minsta förseelse. Men polisarbete enligt New York-modellen innebär också en rad så kallade mjuka värden, som bättre arbetsvillkor, karriärmöjligheter för minoriteter och stora mänskliga vinster. Olle Wästberg, tidigare svensk generalkonsul i New York och tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet liberalerna, om vad Sverige konkret kan lära av New York.

Av Olle Wästberg | 13 november 2017
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • I New York lyckades man besegra kriminaliteten. Sedan 1990-talet har brottsligheten sjunkit med 80 procent.
  • Färre brott ger inte bara trygghet. Det är också humanitärt. Med de forna nivåerna hade mer än 10 000 fler människor dödats och 15 000 fler kvinnor våldtagits.
  • NY har mer än dubbelt så många polisanställda som hela Sverige, på mycket mindre yta. Dessutom har man gjort en stor satsning på modern teknik.
  • Höga löner gör polisyrket attraktivt. I NY är det inte ovanligt att en polis tjänar motsvarande 70 000 kronor i månaden.
  • Att bekämpa vardagliga ordningsstörningar höjer livskvaliteten för invånarna, men hjälper också i kampen mot grövre brott, då samma individer ofta är skyldiga.
  • Små polisdistrikt och lokalt förankrade poliser – gärna med samma etniska bakgrund som invånarna – ger den insyn som krävs för att motverka brott. Närmare halva poliskåren har i dag minoritetsbakgrund.
  • Svensk polis går tyvärr i motsatt riktning. Centralisering, lågt ansvarsutkrävande och oattraktiva arbetsvillkor är några av sakerna som måste ändras.
– Gå inte mellan avenyerna på gator med träd. Då kan du bli rånad. Och gå aldrig till Times Square.

Rådet fick jag av en bekant första gången jag var i New York, på 70-talet. New York var härjat av brottslighet. I TV-serien ”The Deuce” på HBO Nordic  kan man nu följa hur det var: Rån, gangsterligor, bordeller, prostitution.

Läs mer Visa mindre