Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Att lyssna bygger trösklar mot autokratisering av Sverige

Foto: JanneBanan / Mostphotos
Av Olle Wästberg | 9 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
De partier som kritiserar den liberala demokratin brukar tala om ”politikerväldet”, men när dessa partier fått bestämma ökar just politikernas makt på bekostnad av de självständiga institutionerna, varnar Olle Wästberg. Det finns dock ett sätt för etablerade partier att visa att de tar folkets oro och önskemål på allvar: Fler rådgivande folkomröstningar.

Två lokala folkomröstningar har bidragit till att sänka politikernas anseende i Sverige. I Vaxholm röstade en klar majoritet av medborgarna i en rådgivande folkomröstning nej till planerna att riva en skola. Projektet blev av ändå. Omröstningen hade dessutom föregåtts av ett politiskt beslut, där en första lista på namnunderskrifter – kommunen är skyldig att genomföra folkomröstning om 10 procent av medborgarna skrivit under – underkändes av fullmäktige.

Mest uppmärksammad är den rådgivande folkomröstningen i Göteborg 2014 kring vägavgifter och Västlänken. Då vann den sida som ville stoppa projektet. Stadsfullmäktige bortsåg dock från detta. 

Demokraterna i Göteborg är inte ett högerpopulisti

Läs mer Visa mindre