Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

”Förut var jag brun, nu röstar jag på S”

Foto: Mostphotos
Av Olle Wästberg | 13 februari 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Blågula färger, svenska köttbullar och blond svensk design. Att besöka Ikea är att besöka Sverige, konstaterade Olle Wästberg som generaldirektör för Svenska institutet. Men som chefredaktör för Expressen publicerade han en artikel som avslöjade att Ingvar Kamprad länge var medlem i fascistiska Nysvenska Rörelsen. Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles pläderade för bojkott av Ikea, men svenskarna förlät företagets grundare – i stället reagerade många negativt på Expressens publicering. Olle Wästberg minns Ingvar Kamprad.

1968 års nyvänsterrörelse grep tag i en stor del av den unga generationen – oavsett social bakgrund. Företagsledare blev kritiserade av sina barn vid frukostbordet och klarade inte av att ta diskussionen.

Daniel Tarschys och jag själv användes av SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, för att resa runt och upplysa om den nya vänstern hos olika företag. Hos ASEA begärde flera ordet, men när Curt Nicolin höjde armen för att fråga tog alla andra ner sina. Och Curts fråga var: ”Vem är det som betalar demonstranterna?”

Daniel och jag förklarade att demonstra

Läs mer Visa mindre