Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Underlätta för utlandssvenskarna att rösta

Röstning vid valet 2018. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT

Nästan tio procent av de röstberättigade bor utomlands. De röstar i lägre grad än oss som bor i Sverige, men man kan dock göra mycket för att underlätta deras valdeltagande, skriver Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen.

Av Olle Wästberg | 3 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det bor svenskar i minst 177 av de drygt 200 länderna i världen. Uppåt 700 000 svenska medborgare bor utomlands. De flesta bor i USA, men många, främst äldre, bor i Frankrike eller Spanien. Organisationen Svenskar i världen, där jag tidigare satt i styrelsen, har gjort en enkät med utlandssvenskarna. De har i regel flyttat från Sverige eftersom de fått ett bra jobb eller för att studera eller för att de gift sig med någon i ett annat land. Och runt 20 000 unga studerar utomlands. Det var långt färre under pandemin, men nu ökar det igen. Allmänt sett kan vi utgå från att allt fler tillbringar några år av sitt studie- eller yrkesliv i ett annat land. Enligt en undersökning av SOM-institutet på Göteborgs universitet bosätter sig ungefär 50 000 svenskar utomlands varje år.

Utlandssvenskar fick inte rösträtt förrän 1968 och den var begränsad. År 1998 vidgades rösträtten. Men om man inte varit skriven i Sverige på tio år faller man ur röstlängden. Men det är en rättighet att före den 12 augusti återanmäla sig till röstlängden.

Läs mer Visa mindre