Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Malcom Kyeyune är skribent, poddare och medlem av tankesmedjan Oikos förtroenderåd.
Det politiska etablissemanget i EU befinner sig i en identitetskris. Å ena sidan är demokratin en central del av den politiska självbilden. Å andra sidan är hotet från befolkningen mer påtagligt för varje ny valcykel, skriver Malcom Kyeyune.
Nyheten i förra veckan om en bostadsrättsförening i Göteborg som barrikaderat sig bakom taggtråd, är illustrativ för människors behov att avskärma sig från växande hot ute i den fysiska verkligheten. Men flera av kommentarerna på samma taggtråd visar att många intellektuella redan har fullbordat sin flykt bort från idén om att verkligheten ens spelar någon roll, skriver Malcom Kyeyune.
Det är smått otroliga videor som just nu sprids i sociala medier från Portland i USA: antifascister som spärrar av gator med skällsord riktade mot vita. Vi bör ta ett steg tillbaka och ärligt undersöka vad som sker – för detta fenomen kommer sannolikt snart till Sverige.
Ulf Kristersson fick talmannens uppdrag att bilda regering. Men hur ska det gå till? Veckan har varit full av tillkännagivanden av Nobelpriser men torsdagen ekade tystnaden eftersom inget litteraturpris delas ut i år. Hur mycket har hela Nobelpriset tagit skada av det? Veckans panel består av Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, Mikael Odenberg, fri företagare och tidigare moderat försvarsminister Malcom Kyeyune, mångsysslare, skribent och poddare. Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Thomas Gür, en av tidskriften Kvartals grundare.
I länder med stora skillnader i ekonomi och brottslighet är stadsplaneringen ofta anpassad därefter. Så byggdes inte Sverige – och vi har nu nått punkten där ingen längre kan flytta från de sociala problemen, skriver Malcom Kyeyune.
Malcom Kyeyune introducerar tänkaren Peter Turchin och beskriver hur ideologiska utrensningar kan skapa arbetstillfällen åt wokes.
När man skalar bort alla dimensioner som ger våldet ett syfte – sexuell tillfredsställelse, hämnd för personliga oförrätter, chansen att komma över värdesaker – återstår bara det nakna maktspråket. Det skriver Malcom Kyeyune i en kommentar till gårdagens Uppdrag granskning om våldtäkter. Läs mer här.
SVT:s program om Fredrik Virtanen har väckt starka reaktioner. Stefan Löfven och Jimmie Åkesson har mötts i en TV-duell. Och Kvartals essä om ressentiment som förklaring till våld har väckt debatt. I panelen Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert, Karin Olsson, kulturchef Expressen och Malcolm Kyeyune, skribent.
Månggifte, biblioteksstök och en moské som dragit åt sig extremister. Samtliga är exempel på frågor där svenska liberaler och radikaler intagit ståndpunkter som är själva antitesen till den ideologi de annars står för. För att förstå dessa till synes obegripliga intellektuella u-svängar måste man öppna historiens giftskåp.
Förbud mot religiösa friskolor, Nordeas flytt från Sverige och debatten om muslimska böneutrop. I studion finns Staffan Heimerson, mångårig utrikeskorrespondent och författare, Anna Dahlberg, politisk redaktör, Expressen och Malcom Kyeyune, skribent och tidigare ordförande för Ung Vänster i Uppsala.
Konflikten mellan höger och vänster förefaller överspelad. Nu förenas forna meningsmotståndare i kamp mot populism och i växande misstro mot demokratin. Men dagens samsyn mellan liberaler och socialister vittnar främst om att båda parter förlorat tron på sin egen ideologi. Det är en svartvit världsbild som framträder.
Varifrån kommer behovet av att begå övergrepp? Malcom Kyeyune menar att en stor del av det hänsynslösa våld som omger oss i dag – bland annat gruppövergrepp mot kvinnor och barn och attacker på räddningspersonal – kan härledas till Nietzsches tankar om ressentiment: driften att kompensera sin egen känsla av maktlöshet.