Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!

Kan vi längre hantera verklig konflikt?

Foto: Lars Johnsson / Mostphotos
Av Malcom Kyeyune | 13 november 2017
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • I dagens offentliga debatt tycks såväl liberaler som radikaler tappa orienteringen när begreppet mångkultur kommer upp. De försvarar sådant som ingen liberalism eller radikalism borde kunna stå för.
  • Ett underliggande skäl är att man sannolikt förlorat insikten om att samhällsideal kan vara radikalt annorlunda också hos tänkande människor.
  • Vi måste erkänna att politiska konflikter i någon mening låter sig tolkas i de oförsonliga termer av ”den andre” som juristen Carl Schmitt en gång förde fram, vad vi än tycker om Schmitt i övrigt.
  • Den som glömt att grundläggande konflikter faktiskt finns, kommer därmed att förminska sin motståndare och tro att han är ett passivt offer.
Månggifte, biblioteksstök och en moské som dragit åt sig extremister. Samtliga är exempel på frågor där svenska liberaler och radikaler intagit ståndpunkter som är själva antitesen till den ideologi de annars står för. För att förstå dessa till synes obegripliga intellektuella u-svängar måste man öppna historiens giftskåp, skriver Malcom Kyeyune, tidigare ordförande för Ung Vänster i Uppsala. 

Ingen som tar del av vår samhällsdebatt har kunnat undgå dess glidande förskjutningar. För det första har vi varit med om en långsam men obönhörlig förflyttning av det ”anständigas” gränser. Det som för två år sedan inte var möjligt att säga med bibehållen heder sägs i dag helt öppet; tidigare kontroversiella påpekanden som kunde leda till att någon fick sparken accepteras numera utan man höjer ögonbrynen.

Denna förskjutning i vad man får säga i Sverige har en motsvarighet i vad som plötsligt är självklart, det som ”alla” egentligen vet. Att migranter ljög om sin ålder var för inte särskilt längesen bara en vandringssägen, en ”råttan-i-pizzan-historia” vars spridning visade på sjuklig paranoia e

Läs mer Visa mindre