Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Stadsplanering: Man räknade inte med rån mot barn

Djursholm 1890. Sommaren 2018 utsätts flera villaägare i bland annat Djursholm för väpnade rån.
Av Malcom Kyeyune | 19 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I länder med stora skillnader i ekonomi och brottslighet är stadsplaneringen ofta anpassad därefter: Genom att begränsa kollektivtrafik mellan stadsdelar i olika inkomstskikt, placera medelklassens bostadsområden utanför stadskärnan och undvika blandad bebyggelse, har man låtit medelklassen isolera sig från sociala problem. Så byggdes inte Sverige – och vi har nått punkten där ingen längre kan flytta från kriminaliteten, skriver Malcom Kyeyune.

Infrastruktur spelar roll. Problemet är att vi sällan tänker på när och hur den gör det. Tråkiga saker som busslinjer och stadsplanering, var bostadshus ligger och hur snabbt det går att ta sig till mataffären, avfärdades länge som tämligen triviala bakgrundsdetaljer i det gamla Socialingenjörssverige. Det var något som gråsossar och avloppsmoderater sysslade med, och således något som aldrig spelade någon roll för vanliga människors vardag. Men det var då det.

I Sverige 2018 börjar en sak framträda, en liten miss inbyggd i det svenska projektet som ingen av de gamla gråsossarna eller avloppsmoderaterna tänkte på eller planerade inför. De senaste åren har den svenska gat

Läs mer Visa mindre