Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

Sitter vi fast i samtidens narrativ?

Staffan Dopping.

Den som av någon anledning inte följer narrativets färdiga förklaringar och svar riskerar att betraktas som en extremist eller åtminstone aktivist.

Av Staffan Dopping | 14 november 2022
Staffan Dopping är Kvartals poddredaktör. Han leder oftast Veckopanelen.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När jag märkte att ordet narrativ kom på modet för några år sedan var jag till en början skeptisk; det kändes som att några som ville låta märkvärdiga såg chansen att krydda sin prosa. Men många gånger när jag ser hur en viss samhällsfråga vanligen skildras i det offentliga samtalet blir jag alltmer förstående till att termen används.

Narrativ säger mer än bara att det rör sig om en berättelse. Det finns något styrande och begränsande, och i många aktuella samhällsfrågor kan ”den gällande bilden” skönjas. Det kan handla om gängkriminalitet, sexarbete eller självmord; ett dominerande synsätt lägger sig inte sällan som en våt filt över ämnet. Den som av någon anledning inte följer narrativets färdiga förklaringar och svar riskerar att betraktas som en extremist eller åtminstone aktivist.

I veckans lördagsläsning skriver Örjan Gruden personligt och utforskande om självmord, efter att hans son Love för drygt två år sedan tog sitt liv vid 18 års ålder. Örjan Gruden utmanar den gängse berättelsen om självmord, som fokuserar på bristande vård för psykisk ohälsa i kombination med en destruktiv mansnorm. Det narrativet kan leda till en stigmatisering av alla närstående till dem som tar sitt liv.

Självmord är en känslig fråga, och det går inte att komma ifrån vilken livslång och förtärande smärta varje fall kan ge, särskilt om det är ett barn eller en ung vuxen som avslutar sitt liv. Men frågan bör ställas om varje självmord ska betraktas som ett misslyckande för samhället. – Livet är inte för alla, som en vän till mig som arbetar med patienter varje dag filosoferade häromdagen.

Veckan har också innehållit den nya regeringens första budget, och statsministern har varit i Ankara och starkt markerat att Sverige vill göra sitt för att bekämpa den terrorism som Turkiets president Erdogan har lagt i ena vågskålen i Nato-processen. Båda sakerna avhandlas i Veckopanelen, som den här gången leds av min kollega Jörgen Huitfeldt.

Själv har jag fredagsintervjuat Socialdemokraternas nya gruppledare Lena Hallengren. Frågorna rör allt från den nya oppositionsrollen, hennes partis varningar för att demokratin kan vara i fara när Moderaterna tar stöd av SD till hur socialdemokrater agerar i sociala medier och hennes beslut att fortsätta jobba samtidigt som hon genomgick behandling för sin bröstcancer.

I fredags passade vi också på att fira att podden Fredagsintervjun fyllde fem år. Det har blivit en outsinlig ström av möten ända sedan det första med Göran Persson.

Den här veckan har ni också kunnat läsa Anna Axfors andra text för Kvartal, och söndagskrönikan av Henrik Höjer visar ett lite annorlunda perspektiv på uttrycket ”inte alla män…”. Apropå narrativ.

Ni som ännu inte prenumererar kan starta er prenumeration här.

Staffan Dopping, 
poddredaktör på Kvartal

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.