Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Krönika |

Inte alla män...

Illustration: Hans von Corswant

Ska vi generalisera om könsstereotyper så blir män svåra att uttala sig om. Män är mer varierade och mer olika varandra än kvinnor. Det kan vara en anledning till att vi hittar fler män på toppen och på botten av samhället.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 13 november 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det finns en särskild textgenre på kultursidorna – företrädesvis DN:s – som består av att en kvinnlig kulturskribent reflekterar över mäns beteenden. Ett typiskt exempel är DN:s Hanna Fahl som nyligen skrivit texten ”Förlåt en grov generalisering – men hur mår egentligen killar?”

Jag tror att få läsare kan föreställa sig att en liknande text skriven av en man, som generaliserar om kvinnor på liknande sätt, skulle publiceras. Nåja, jag stör mig egentligen inte på texterna som sådana – jag uppskattar verkligen kvinnors omtanke om oss män. Det är generaliseringarna som skaver.

Låt mig förklara: Låt oss – för enkelhetens skull – utgå från hypotesen att det verkligen finns två olika kön, och att det existerar någon form av skillnad mellan dessa två kön. Men, de intressanta skillnaderna mellan dessa består nog inte i första hand av olikheter i medelvärden eller genomsnittliga beteenden som man kan generalisera utifrån, utan i variationerna inom könen.

Den ekonomiska ojämlikheten är alltså större bland män än bland kvinnor…

Redan Charles Darwin konstaterade att i djurvärlden är hannarna mer varierade än honorna. Och i boken Men and women. A study of human secondary sexual characters från 1894 hävdade sexologen Havelock Ellis att genialitet var vanligare bland män av samma anledning som att idioti är vanligare bland män: ”Dessa två sakförhållanden är bara två aspekter av ett vidare zoologiskt fenomen – den större variationen hos hanen.”

Läs mer Visa mindre