Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Sommartips

Dags för Sverige att inspireras av andra?

Jörgen Huitfeldt.

Jörgen Huitfeldts sommartips från första halvåret 2023 innehåller såväl läsning som lyssning. Några politikerintervjuer som sticker ut ur mängden och två artikelserier med lite egensinniga teman finns bland rekommendationerna.

Av Jörgen Huitfeldt | 27 juni 2023
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
1. Ulf Kristersson i närbild

Den 9 maj gästades Kvartal av statsministern i en intervju som skedde live inför publik på Kulturhuset i Stockholm. Här kan du se intervjun. Vill du nöja dig med ljudet hittar du poddintervjun här. Och föredrar du att höra Ulf Kristersson när han själv styr vad han vill prata om kan du lyssna på den ”Sommartimme med partiledaren” som han gjorde hos Kvartal inför valet 2022.

2. Stort resande till asylsökandes ursprungsländer

Detta är ett påstående som upprepats så ofta att det nästan blivit till en modern myt. Problemet är bara att det har visst fog för sig. I Lars Åbergs artikel kunde Kvartal för första gången presentera siffror på hur stor den här företeelsen är. Fakta är aldrig fel. 

3. Inmålade i frihandelshörnet?

Göran Persson fick en gång rejält med kritik (och KU-anmäldes) när han hävdade att Sverige hade en del att lära av stabiliteten i Kina. Men vad gäller industripolitik håller Kina på att köra om Västvärlden på insidan. Ola Wong går i artikelseriens första del till botten med hur det kunde bli så och vad som kan hända nu. I del två handlar det om den statliga industripolitikens återkomst och i den tredje texten behandlas Kinas alltmer intensiva försök att värva västliga (bland annat svenska) spetsforskare.

4. Envisa myter om brottslighetens orsaker

Övertygelsen att brott beror på uppväxtmiljön och de socioekonomiska omständigheter man lever under, är mycket stark i Sverige. Trots att forskningen inte stödjer den tesen alls. Det skadar inte att lyssna till experterna. Här finns Henrik Höjers ögonbrynshöjande intervju med Marie Torstensson Levander. Och här kan du läsa en intervju på temat med kriminologiprofessorn Per-Olof Wikström, verksam vid Cambridgeuniversitetet. 

5. Föregångslandet som försvann  

I början av året inledde vi den här serien som är tänkt att löpa under hela 2023. En del har haft bilden av Sverige som ett land för andra att inspireras av. Men nu har det kanske blivit dags att snarare låta oss inspireras av andra? Den första texten handlar om hur drastiskt bilden av Sverige förändrats i Norge. Den andra om hur den belgiska staden Mechelen framgångsrikt lyckades förbättra integrationen och den tredje handlar om tyskarnas syn på att ta ansvar.

6. Åkesson som du nästan aldrig hört honom

SD-ledaren tillhör de mest intervjuade personerna i Sverige numera. Men här lyckas Staffan Dopping verkligen att få till ett samtal med Jimmie Åkesson, vilket gör denna intervju nästan unik.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.