Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Så lockar Kommunistpartiet svenska forskare till Kina

Illustration: Hans von Corswant.

En framstående svensk forskare som nyligen fick medalj av kungen har blivit rekryterad till Kina. Kommunistpartiet har genom omfattande kampanjer lockat tiotusentals forskare, där erbjudandena kan vara i miljonklassen och innebära lukrativa förmåner.

Efter att i åratal ha uppmuntrat närmare forskningssamarbeten med Kina håller Europa nu på att svänga – det skaver när idealet om öppenhet ska anpassas till en ny era av säkerhetspolitik, skriver Ola Wong.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 18 juni 2023
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Jag föreläste på Fysiografiska akademiens symposium Vetenskap i kristider i Lund, de flesta deltagarna var till åren komna akademiker med imponerande karriärer bakom sig och mycket kvar att ge. Några berättade att de själva eller bekanta har fått erbjudanden om att flytta till Kina, starta bolag och forska där. Faktorer som en årsinkomst på över tre miljoner och majoritetsägande i bolag för att kapitalisera på forskningsresultat nämndes. I ena vågskålen har vi alltså Sverige, där man mest ses som ett problem som vit man och i den andra: en smärre förmögenhet, nybyggda labb, omgiven av beundrande och flitiga doktorander, hmm … svårt val.

Läs mer Visa mindre