Hur den norska Sverigebilden drastiskt förändrades
Ända in på 1990-talet sågs Sverige som ett föregångsland av många i Norge. Ingenjörsnationen som byggde egna stridsflygplan och Volvo-bilar och med världsberömda politiker, filmskapare, artister och idrottare. Idag är det få i Norge som ser på Sverige på det sättet. Kvartals chefredaktör anropar några norska Sverigeskildrare för att försöka förstå vad som hände?
Sverige var länge ett gott exempel för andra länder att ta efter. Och det var inte bara i våra egna ögon – vårt land var verkligen en föregångare på många områden: Exempelvis jämställdhet, barnuppfostran, energiförsörjning, ekonomisk jämlikhet och internationell solidaritet. Detta har präglat vår självbild och medfört en tämligen hög svansföring på den internationella scenen.
I takt med våra växande problem har bilden dock snarast vänts i sin motsats. I grannländerna och på andra håll används Sverige allt oftare som ett skräckexempel. Okontrollerad invandring, växande otrygghet och en alltmer brutal gängbrottslighet är några av de områden som i Norge betecknas som ”Det svenska tillståndet”.
Så om vi inte längre är ett föregångsland – kanske är det dags att vi hämtar inspiration från andra håll där de lyckats bättre på de områden som vi misslyckats på? Under det år som börjar nu ska vi återkommande göra olika nedslag i länder som kan ha något att lära Sverige.
I denna första del tittar vi närmare på hur det gick till när vårt västra grannland började använda Sverige som skräckexempel i sin inrikespolitiska debatt.
Det började med en, sedan kom två till och snart var hela kullen fylld med stora lyxutrustade fjällstugor, eller hytter, som norrmännen säger. Ett ord som framstod som alltmer missvisande för varje jättekåk som växte fram på berget. Med sina smakfulla torvtak och rustika allmogedetaljer signalerade de en falsk anspråkslöshet. En dag landade en helikopter från NRK på kullen. Teamet från norsk TV var där för att intervjua en av landets mest framgångsrika brottmålsadvokater som bodde i ett av de nya husen.
”Svenskehytten” – en katt bland hermelinerna.
Vår lilla gistna stuga hade stått nästan ensam på fjällsidan utanför Geilo sedan 1960. Min mormor som var från Bergen ville ha en fot kvar i moderlandet efter att flyttlasset gått till den svenske makens hemtrakter. Jag minns hur vi under min barndoms vintrar, efter den tolv timmar långa bilfärden, fick börja med att i mörkret skotta ut en parkeringsficka nere på landsvägen och sedan kånka upp packningen för backen med snöskor på fötterna. El fanns till det nödvändigaste, som belysning och spis, men inget rinnande vatten. Vi smälte snö på braskaminen om vi inte lyckades gräva fram brunnen under de meterhöga snömassorna.
Vår stuga var, och är fortfarande, känd som ”Svenskehytten” i grannskapet. Från början uttalades det med respekt och neutrala miner. Efterhand med ett överslätande leende som, åtminstone för den som upplever sig vara i underläge, går att tolka som: ”Den där stackars lilla gistna stugan som svenskarna bor i”.
Ett bestående minne från barndomens vintrar var att allt var billigare i Norge. Och liksom, enklare.
Varför inleda en text om Sverige som förlorat föregångsland med detta? Jo, för att pengar och det välstånd som därav följer spelar en stor roll för den nya hierarki som uppstått mellan de skandinaviska grannländerna.
Ett bestående minne från barndomens vintrar var att allt var billigare i Norge. Och liksom, enklare. Ja, rentav fattigare. I Sverige fanns pizza, thaimat och massor av McDonalds-restauranger. I Norge fanns rökiga vägkrogar och ölcaféer som serverade mat som knappt hade gått att skänka bort i Sverige.
Landet och dess invånare – framför allt de yngre – framstod också som positivt käcka och lite oskuldsfulla på något sätt. Oförstörda. Föga kunde jag ana att detta land bara 40 år senare skulle föda fram en TV-serie som “Exit”, som skildrar fyra vänner i Oslos finansbransch och utan jämförelse är det mest cyniska jag någonsin sett.
Oljepengarna en vändpunkt
Så visst hände något med våra inbördes relationer när oljepengarna rullade in över Norge. Det blev dyrt att vara svensk. Nu fanns både thairestauranger och pizza (som kostade 200 kr styck). Så småningom också en del invandrare, trendiga espressokaféer och allt annat som hör ett modernt europeiskt land till. Vid det årliga påskerennet, ett slags skidritual som är nästan lika helig i Norge som dansen runt midsommarstången är i Sverige, stod grannarna på kullen vid sina BMW- och Mercedes-SUV:ar och småpratade om sina sommarhus i Antibes.
Kjetil Rolness är en välkänd sociolog och författare som skriver regelbundna krönikor i Norges största morgontidning, Aftenposten. Han har skrivit spaltmeter – inte minst på sin populära Facebooksida – om det som kallas ”svenske tilstander”. Men under hans uppväxt på 1960- och 70-talet, var Sverige närmast ett mönsterland för norrmän, enligt honom.
– Vi drömde ju om att bli som Sverige. Det uppfattades på något sätt som en mer glamourös och modern version av Norge – nästan lite som ett mindre USA, säger han.
Det som, enligt Rolness, framför allt låg till grund för den bilden var de svenska idrottsframgångarna med stjärnor som Björn Borg och Ingemar Stenmark. Men också den svenska kulturen, filmerna och musiken där Sverige hade världsnamn som Ingmar Bergman och ABBA. Medan svenskar på sin höjd betraktade Norge med förstrött ointresse tittade många norrmän regelbundet på svensk TV, marinerades i det svenska språket och fick en relation till svenska kändisar på ett helt annat sätt.
Känslan var att Sverige var ett extremt välorganiserat land som med hög hastighet färdades mot framtiden.
I Sverige hade vi möjligen koll på Jon Skolmen, från Lasse Åbergs sällskapsresan-filmer, (men var han inte bara en svensk som pratade lite konstigt?). Komikern Marve Fleksnes samt skådespelerskorna Liv Ullman och Grynet Molvig tillhörde också gruppen från Norge som de flesta svenskar kände till. Men så mycket mer var det inte. Och särskilt imponerade var vi väl inte heller.
Men bilden av Sverige som ett mönsterland byggde på så mycket mer på den tiden, minns Kjetil Rolness.
– Känslan var också att Sverige var ett extremt välorganiserat land som med hög hastighet färdades mot framtiden, teknologiskt, byråkratiskt och politiskt. På alla nivåer egentligen.
Men det var då. Det är svårt att hitta en definitiv punkt när Sverige upphörde att betraktas som en storebror att se upp till. Snarare kan man tala om ett slags pyspunka där luften sakta tömdes ut tills det enda som återstod i norrmännens ögon var en uppblåst självbild.
Kjetil Rolness menar att det offentliga Sverige har upphöjt det till en konstform att tala om sig självt som en ”A-nation” samtidigt som det i realiteten finns allt mindre att vara stolt över.
– Man tror mer på sina egna illusioner än på verkligheten. Sverige har gått allt längre i att idealisera sig självt samtidigt som verkligheten har spårat ur med okontrollerad invandring, ökad ekonomisk ojämlikhet och en alltmer segregerad skola, säger han.
”Svenske tilstander”
Ska man tala om någon punkt då begreppet ”svenske tillstander” började etableras i norsk debatt så var det under flyktingkrisen 2015. Häpet följde Norge hur grannlandet tycktes alltmer berusat av humanitär hybris. Särskilt minns Kjetil Rolness den dåvarande regeringens initiativ för nationell samling och en bättre etablering för asylsökande, ”Sverige tillsammans”, som ägde rum drygt en månad före den famösa tvärvändningen i slutet av november.
– När man hade trott att hela regeringen skulle sitta samlad i kontrollrummet för att försöka få grepp om en krissituation så sitter man istället en hel dag i ett slags väckelsemöte.
– Den första föredragshållaren satte tonen genom att säga saker som ’det finns ingen inhemsk svensk kultur’ och ’alla i Sverige är invandrare från början’. Det var något av det sjukaste jag sett, säger han.
Sverige hade i hans ögon förvandlats från ett föregångsland till vad som närmast framstod som en främmande planet.
Författaren och journalisten Bjarne Riiser Gundersen har skrivit en bok om bilden av Sverige och dess växande problem: Svenske tilstander; en reise til et fremmed land, som fått oförtjänt lite uppmärksamhet här i det land den handlar om. Själv har jag knappast läst en så nykter och balanserad redogörelse för vad som är sant och falskt i ”det svenska tillståndet.”
Om Kjetil Rolness mer framstår som en deltagare i kulturkriget där Sverige används som ett ömsom skrämmande, ömsom skrattretande exempel, är Riiser Gundersen betydligt mer upptagen av nyanserna.
…det finns något beundransvärt i några av de mest förhånade uttalanden som svenska politiker gjort.
Grundackordet i hans bok är likväl att Sverige har stora problem. Långt större än vad sverigevännen och den tidigare lundastudenten Riiser Gundersen från början ville erkänna för sig själv. Med en migration som varit alltför stor, en brottslighet som både till art och omfattning är djupt oroande och en segregation som ingen på allvar tycks vilja göra något åt. Men han menar också att det finns något beundransvärt i några av de mest förhånade uttalanden som svenska politiker gjort. Som Fredrik Reinfelds uppmaning till svenskarna i valrörelsens slutskede 2014 att öppna sina hjärtan.
– Nu är den förhärskande uppfattningen att skratta åt Sverige, över hur naiva ni har varit. Men å andra sidan finns det idag nästan inga politiker som intar den typen av värderingsbaserade positioner. Det finns ett starkt politiskt mod i det, säger Bjarne Riiser Gundersen.
För honom är Kjetil Rolness representativ för dem som använder Sverige som retoriskt slagträ i debatten om Norge.
– Allt han säger är visserligen sant men jag tror aldrig jag har sett honom föra fram några andra perspektiv på Sverige.
Rolness hade en lång följetong på Facebook-sidan där han under rubriken ”Sveanytt” samlade på exempel över hur absurt grannlandet hade blivit. Inte bara vad gäller migrationsrelaterade frågor utan lika mycket på områden som feminism och identitetspolitik. Enligt honom har radikala ytterlighetspositioner blivit main stream i Sverige. Ett favoritexempel är när Stefan Löfven som sittande statsminister skriver en dikt för att gratulera ”Rättviseförmedlingen” på femårsdagen. Han avslutar den med orden “ner med patriarkatet”.
– För oss är detta bara liksom… what the fuck?! Tanken på att en norsk statsminister på allvar skulle säga ‘ned med patriarkatet’. Det vore fullständigt absurt. Och det visar hur långt det gått i Sverige, säger han.
Åsiktskorridoren avskaffad
Ett annat exempel som Rolness tog upp under rubriken Sveanytt handlade om en strumpa från H&M som av vissa ansågs ha ett ”problematiskt” motiv: en byggnadsarbetare i lego som borrar i marken, där själva rörelsen illustreras med en krusidull. En muslim upptäckte att man kunde läsa det som ”Allah”. Om man vände motivet uppochner. Han klagade, vilket fick uppmärksamhet på sociala medier. Normalt skulle man ha hänvisat en sådan person till en psykolog, menar Rolness.
– Men H&M drog tillbaka produkten och lovade att detta aldrig skulle upprepas. Som om företaget hade begått en stor synd. Man spelar en slags religiös teater för att slippa bli stämplade som rasister eller islamofober. Detta finns i hela västvärlden, men svenskarna ligger helt klart i världstoppen!
Den omtalade strumpan, nummer två från vänster.
Bjarne Riiser Gundersen suckar lite uppgivet åt retoriken. Enligt honom finns en missuppfattning om den svenska offentligheten som många i Norge fortfarande hyser. Det handlar om den så kallade “åsiktskorridoren” där många norrmän fortfarande har bilden av ett Sverige där ingen törs säga något negativt om invandring eller feminism.
– Den tycker jag inte stämmer alls längre. Sedan flyktingkrisen tycker jag att den svenska offentligheten är mycket mer polariserad än den norska, säger han.
Sverige har byggt ett samhälle där skolan och bostadsmarknaden driver fram alltmer segregation.
Men vad landar du i för bild av Sverige i boken. Går vi mot en långsam kollaps?
– Nej, några sådana absoluta termer vill jag inte använda. Men jag ser ju stora problem och undrar hur man ska kunna klara att lösa dem.
När många stirrar sig blinda på kriminaliteten och migrationen är Riiser Gundersen minst lika upptagen av andra områden där Sverige har fört en avvikande politik som lett till problem. Som hur bostadsmarknaden och skolsystemet fungerar.
– Jag kan inte förstå att det inte diskuteras mer hos er. Sverige har byggt ett samhälle där skolan och bostadsmarknaden driver fram alltmer segregation.
Du vill inte säga att Sverige är på väg mot kollaps. Men har Sverigebilden kollapsat?
– Ja, den har kollapsat. Och det är kanske en god sak för Sverige har varit sjukligt intresserat av sin egen självbild. Det är kanske bra att man kan slippa tänka så mycket på framtoningen och mer på realiteterna.
I påsk bär det av till den gistna ”svenskehytten” igen. Det finns ingen plats där vi som älskar skidåkning, fjäll och naturupplevelser kan ha det bättre. Vid det här laget har vi visserligen vant oss vid den dyra, men fortfarande rätt dåliga maten. Men känslan av att betraktas som den en gång beundrade storebrodern som kastade bort en löftesrik framtid på utsvävningar och övermod kommer att gnaga länge än.
Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
Kvartal använder cookies för att förbättra webbplatsen, mäta trafik samt tillhandahålla personanpassad marknadsföring.
Genom att välja “Tillåt cookies” accepterar du vår användning av cookies och samtycker till att denna information kan komma att delas med tredje part. Om du väljer ”Acceptera nödvändiga” använder vi endast de cookies som är nödvändiga för webbplatsens funktion. Läs vår cookiepolicy här.
Insamlingsstiftelsen Kvartal använder sig av cookies och liknande tekniker för att hålla vår webbplats tillförlitlig och säker, för att mäta trafik och prestanda, tillhandahålla personanpassad annonsering samt för att utveckla och förbättra vår webbplats.
För mer information och för att anpassa dina val kan du klicka på ”Hantera cookies” Du kan alltid ändra dina inställningar och dra tillbaka eventuella samtycken genom att klicka på ”Hantera cookies” längst ned på sidan.
Om du vill veta mer om cookies och varför vi använder dem kan du besöka sidan med vår cookiepolicy när som helst och om du vill ha fördjupad information om hur vi behandlar dina personuppgifter kan du besöka sidan med vår personuppgiftspolicy.
Cookies och liknande tekniker som gör att webbplatsen/appen fungerar säkert och korrekt. Webbplatsen/appen kan inte fungera ordentligt utan dessa. Exempel på nödvändiga cookies/tekniker är sådana som används för att utföra åtgärder som du har begärt, exempelvis inställning av dina personliga preferenser, inloggning eller när du ska fylla i ett formulär. Vi använder även vissa nödvändiga tredjepartsfunktioner som kan innebära behandling av din IP-adress, t ex i samband med att vi bäddar in grafik.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Denna cookie, som anges av GDPR Cookie Consent-plugin (cookie-hanteraren), används för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Annons".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
Denna cookie används av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Cookies för analys, prestanda och
utveckling".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
Cookien sätts av GDPR-cookie-samtycke för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Funktionella cookies/tekniker".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookies används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Nödvändiga cookies och övriga tekniker".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Övrigt".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Cookies för analys, prestanda och utveckling".
CookieLawInfoConsent
1 year
Registrerar knappstatus för kategorier och status för CCPA (cookie-hanteraren).Det kompletterar primära cookien för denna funktion.
viewed_cookie_policy
11 months
Cookien ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin och används för att lagra om användaren har samtyckt till användningen av cookies eller inte.Den lagrar inga personuppgifter.
Cookies och tekniker som gör att det går att tillhandahålla utökade funktioner och individuella inställningar på webbplatsen/appen. De kan placeras ut av oss eller av en tredjepartsleverantör vars tjänster vi har lagt till på vår webbplats/app. Om du inte tillåter dessa cookies/tekniker kan det hända att vissa delar av webbplatsen/appen inte fungerar optimalt.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
pll_language
1 year
pll _language-cookien används av Polylang för att komma ihåg det språk som valts av användaren när den återvänder till webbplatsen, och även för att få språkinformationen när den inte är tillgänglig på annat sätt.
Marknadsföringscookies används för att ge besökarna relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies spårar besökare över webbplatser och samlar in information för att tillhandahålla anpassade annonser.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
En cookie som används av YouTube för att mäta bandbredd. Bandbredden i sin tur avgör om användaren får det nya eller gamla spelargränssnittet.
YSC
session
YSC-cookien används av Youtube för att spåra visningar av inbäddade Youtube-videor.
Cookies och tekniker som används för att visa innehåll från andra medier, och för att möjliggöra vissa funktioner som tillhandahålls av externa samarbetspartners, i s yfte att stärka vårt berättande och vår journalistik. Exempel på detta kan vara innehåll från sociala medier, ljud- eller videospelare. När vi visar innehåll från andra medier och samarbetspartners kan leverantören av det aktuella mediet samla in vissa data om dig, t ex IP-adress, information om din enhet och vilken sida du har besökt, och använda för ändamål som vi inte kontrollerar.
Cookies och tekniker som används för att ta fram statistik över besök på webbplatsen/appen och information om hur webbplatsen/appen används. Med hjälp av denna information kan vi optimera navigering och innehåll, utveckla våra tjänster och förbättra upplevelsen för dig som användare. Vi använder bl.a. realtidsverktyg för att kunna avgöra vilka nyheter som ska publiceras vid vilken tidpunkt. Andra verktyg, t.ex. Google Analytics, används för att följa och analysera läsandet över tid.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 years
_ga-cookien används av Google Analytics för att beräkna besöks-, sessions- och kampanjdata. Den används också till att hålla koll på webbplatsanvändningen.Cookien lagrar information anonymt och tilldelas ett slumpmässigt genererat nummer för att känna igen unika besökare.
_ga_G3ZE4N19S6
2 years
Denna cookie används av Google Analytics.
_gat_UA-123515409-1
1 minute
En variant av _gat-cookien som används av Google Analytics och Google Tag Manager för att tillåta webbplatsägare att spåra besökarnas beteende och mäta webbplatsens prestanda. Namnets ändelse (UA- ...) innehåller det unika identitetsnumret för kontot eller webbplatsen.
_gid
1 day
_gid-cookien används av Google Analytics och lagrar information om hur besökare använder en webbplats, samtidigt som den används för att skapa en analysrapport över webbplatsens prestanda.En del av de uppgifter som samlas in inkluderar antalet besökare, deras källa och de sidor de besöker anonymt.
CONSENT
2 years
YouTube använder denna cookie för att registrera anonym statistik för inbäddade youtube-videor.