Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen |

Henrik Höjers nyhetsbrev

Av Henrik Höjer | 9 december 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag är ett stort fan av nationalekonomen och filosofen Max Roser, som är verksam vid University of Oxford. Han har i dagarna skrivit en bra sammanfattning om var vi står idag kring AI, artificiell intelligens. Jag kan varmt rekommendera hans analys i denna allt viktigare fråga. Max Roser summerar: “We are still in the early stages of this history and much of what will become possible is yet to come. A technological development as powerful as this should be at the center of our attention.” (I övrigt är Max Roser grundare av sajten Our World in Data, ett ställe där jag hängt många lärorika timmar.)

Och apropå framtiden. Här på Kvartal har vi precis publicerat en artikel om den befarade vätgasbubblan. Den är lång och mycket substantiell, och skriven av forskarna Jan Blomgren, Magnus Henrekson och Christian Sandström.

När jag skriver detta blir Volodymyr Zelenskyj utsedd till årets person av Time magazine, vilket är synnerligen välförtjänt. Ukrainas kamp är det som definierat detta år. Och apropå Ukraina kan jag påminna om min egen söndagskrönika om Ukrainas påtvingade svält på 1930-talet och den starka kopplingen till nuet.

Nyligen varnade tidskriften The Economist för att Ryssland nu riskerar att dras ned i kaos och mer våld efter Putins misslyckade krig. Här i Kvartal beskrevs ett liknande scenario i september, om vi nu ska fortsätta spana på den nära framtiden.

Vi på Kvartal brukar värna nyfikenheten. Därför är det kul att publicera en text om hur vi ska minska polariseringen och vara just nyfikna på andras ståndpunkter. Detta skrev psykoterapeuten Poul Perris och forskaren Christer Mattsson.

Mer på detta tema kan man läsa om i artikeln Då bör man vägra debatten. Forskarna Torbjörn Fagerström och Jens Sundström menar att i vissa ämnen leder fortsatt diskussion bara till mer tvivel på vetenskapliga sanningar. De syftar framför allt på GMO-frågan – men perspektivet kan säkert belysa fler ämnen.

Nytt från forskningsfronten: En ny stor finsk studie visar att människor som bor i ensamhushåll är betydligt mer kriminella än gifta och sammanboende, vilket intresserar i alla fall mig. I detta sammanhang är det värt att påpeka att jämnåriga par har lägst risk att separera, enligt en ny studie från Stockholms universitet. Samtidigt är den långsiktiga trenden att paren i Sverige blir allt mer jämnåriga. Så vi kan kanske hoppas på fler stabila relationer.

Slutligen – år 2022 närmar sig sitt slut. Då brukar nyårslöften och spaningar om kommande år vara på sin plats. I vårt nya, snygga årsmagasin kan du läsa om vad Kvartals redaktion och redaktionsråd har för löften och spaningar. Du får den om du tecknar en årsprenumeration, vilket du enkelt gör här.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.