[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Därför ska vi vara nyfikna på våra meningsmotståndare

Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Röster från delar av det politiska landskapet menar att demokratin är hotad. Vissa anser att den nya regeringen för Sverige närmare fascism, medan andra menar att samma argument hotar några av demokratins fundament, nämligen respekten för politiska motståndare, skriver psykoterapeuten Poul Perris och forskaren Christer Mattsson.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Christer Mattsson och Poul Perris | 6 december 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den politiska debatten har blivit alltmer polariserande, eller snarare så har konfliktlinjerna förskjutits från mer traditionell fördelningspolitik till att handla om normer (moral, värderingar och tro) vilket ofta väcker starkare känslor. Fördelningsfrågor har fått mindre betydelse allteftersom konflikten mellan arbete och kapital svalnat.

Detta beror inte nödvändigtvis på att det inte skulle finnas stora ekonomiska klyftor i samhället, men dessa är inte längre så tydligt uppdelade mellan arbetare och kapitalägare. De går snarare mellan dem som lever i utanförskap som ofta är ekonomiskt, socialt och kulturellt, och dem som sedan länge är väletablerade på arbetsmarknaden. Därmed har andra frågor kommit att bli centrala för den politiska debatten, och för vanliga medborgare blir värderingsfrågor om slöjor, könskorrigeringar och svensk identitet alltmer centrala.

Läs mer Visa mindre