Aktivister protesterar mot jordbruksföretag som utvecklar frön och grödor för GMO-odling. Foto: AP
Inom forskningskommunikation finns ett dilemma: Hur mycket ska vi prata om frågor som är vetenskapligt avgjorda? Vad gäller exemplen genteknik och växtförädling är vetenskapen enig – så varför prata med dem som vägrar lyssna, frågar sig forskarna Torbjörn Fagerström och Jens Sundström.
Det var en gång en pojke som inte kunde somna på kvällarna. Han hade fått för sig att det bodde ett spöke i garderoben, och fastän hans pappa bedyrade att detta bara var fantasier ville inte pojkens tvångstankar ge med sig. Till slut tröttnade pappan och tömde hela garderoben på innehåll, så att man kunde se att den var helt tom. ”Se här”, sa pappan, ”det finns inget spöke”. Pojkens lakoniska svar blev: ”Men om det inte finns något spöke, varför gjorde du dig då besväret att tömma garderoben?”.
Vi ska strax återvända till spökhistorien, men först till ämnet för dagen – hur långt forskarsamhällets ansvar att delta i samhällsdebatten sträcker sig. Vi tänker problematisera detta genom att hävda att det finns situationer då det är bättre att avstå från öppen debatt. Det kan exempelvis gälla när en fråga har kidnappats av krafter som har en helt annan agenda än att vägledas av vetenskap och beprövad erfarenhet.
Det var en gång en pojke som inte kunde somna på kvällarna. Han hade fått för sig att det bodde ett spöke i garderoben, och fastän hans pappa bedyrade att detta bara var fantasier ville inte pojkens tvångstankar ge med sig. Till slut tröttnade pappan och tömde hela garderoben på innehåll, så att man kunde se att den var helt tom. ”Se här”, sa pappan, ”det finns inget spöke”. Pojkens lakoniska svar blev: ”Men om det inte finns något spöke, varför gjorde du dig då besväret att tömma garderoben?”.
Vi ska strax återvända till spökhistorien, men först till ämnet för dagen – hur långt forskarsamhällets ansvar att delta i samhällsdebatten sträcker sig. Vi tänker problematisera detta genom att hävda att det finns situationer då det är bättre att avstå från öppen debatt. Det kan exempelvis gälla när en fråga har kidnappats av krafter som har en helt annan agenda än att vägledas av vetenskap och beprövad erfarenhet.
Första gången som vi själva på allvar tänkte den tanken var när vi fick höra hur Miljöpartiets dåvarande representant i Gentekniknämnden agerade. Han röstade inte bara nej till alla förslag om att få odla gentekniskt förädlade grödor (GM-grödor) i Sverige. Han deklarerade även att han aldrig skulle ändra sig, oberoende av vad forskningen kom fram till.1
Ståndaktigt som en tennsoldat stod han alltså emot varje vetenskapligt argument på området; det var uppenbart att hans lojalitet med Miljöpartiet och dess principiella GM-motstånd överflyglade hans uppdrag i Gentekniknämnden, som var att lyssna på vetenskapen.
GMO stigmatiserat inom EU
Han slutade så småningom med rikspolitiken, saknad av ingen som sysslar med växtforskning och växtförädling, och blev i stället kommunal tennsoldat. Men hans ande svävar vidare, särskilt över Europa. Begreppet GMO är idag helt stigmatiserat i hela EU, med de vetenskapliga bedömningarna satta på undantag och en destruktiv lagstiftning och opinionsbildning som av allt att döma kommer att bestå under överskådlig tid.
Det är här som spöket i garderoben kommer in. Det finns ingen riskrelaterad fråga på jordbruksområdet som det har satsats så mycket forskning på som frågan om det finns några specifika miljö- eller hälsorisker förknippade med odling av GM-grödor. Och det finns inget kunskapsområde med anknytning till jordbruk som det har skrivits så många sammanfattande, populära och lättillgängliga rapporter om som detta område – av vetenskapsakademier2, forskningsfinansiärer, universitet och så vidare. Slutsatserna är entydiga: Det finns inga vetenskapligt belagda risker som skiljer GM-grödor från andra grödor.3
Men det finns en påtaglig spöket-i-garderoben-effekt. I trettio års tid har uppfattningen att det skulle finnas specifika risker fått bränsle av att det satsats mer och mer pengar på riskforskning kring GM-grödor. Det är alltså själva forskningssatsningarna som har fungerat som en bekräftelse på att det finns risker; resultaten av forskningen (det vill säga att man inte kan belägga några risker) spelar ingen roll i sammanhanget.
Exemplet med de gensaxade grödorna och förmenta risker visar att vetenskapligt okontroversiella frågor kan laddas med sprängkraft om de hamnar i händerna på intressen som har utomvetenskapliga agendor.
Och riskspöket har ju inte blivit mindre livskraftigt av att mantrat om risker upprepats av miljörörelser, gröna partier, röda partier, ekologiska odlare, certifieringsorgan, agendadrivande journalister med flera så till den milda grad att själva begreppet GMO har utvecklats till en markör – en proxy – för allt vad ont är.
I USA betraktas den som efterfrågar ”GMO-fritt vatten” som en ansvarsfull och miljömedveten konsument, inte som en stolle!
Gensaxen erbjuder nya skrämselhickor
Nu seglar den nobelprisbelönade gensaxen CRISPR/Cas9 och dess tillämpningar inom växtforskningen upp och bjuder nya, fräscha möjligheter för alla resande i skrämsel.4 Inom EU, till skillnad från i stora delar av övriga världen, regleras nämligen grödor som förädlats med hjälp av gensaxen som om de vore GMO.5
Visserligen arbetar man nu på en revidering av biosäkerhetslagstiftningen, men signalerna från Bryssel är tydliga. Något undantag från reglering av gensaxade grödor är det inte tal om. Så trots att gensaxen åstadkommer en enstaka mutation, vilket lika gärna kan uppstå spontant eller med konventionella förädlingsmetoder, ska en gensaxad mutation (men inte de andra typerna av mutationer) riskbedömas enligt speciellt utarbetade protokoll. Detta görs trots att EU:s egen livsmedelssäkerhetsmyndighet slagit fast att gensaxade grödor utgör en minskad risk jämfört med motsvarande konventionella grödor.6
Exemplet med de gensaxade grödorna och förmenta risker visar att vetenskapligt okontroversiella frågor kan laddas med sprängkraft om de hamnar i händerna på intressen som har utomvetenskapliga agendor.7 För forskaren är ju en mutation en mutation, oavsett om den har uppstått spontant (vilket har skett sedan livet började på jorden), är inducerad med strålning eller kemikalier (vilket växtförädlare har gjort sedan 1930-talet), eller är framtagen med en riktad teknik som gensaxen.8
Så icke i Bryssel. De skrämselmånglare som framför allt drivit processen där är miljöorganisationerna Jordens Vänner och Greenpeace9, ivrigt påhejade av producentorganisationer kopplade till ekorörelsen, till exempel det biodynamiska jordbrukets certifieringsorganisation Demeter och paraplyorganisationen IFOAM för det ekologiska jordbruket. De senare är rädda för att förlora marknadsandelar om gensaxade grödor skulle börja odlas inom det konventionella vetenskapsbaserade jordbruket. Dessa skulle nämligen kunna vara mera miljövänliga än de grödor och odlingsmetoder som ingår i det ekologiska jordbrukets affärsidé.
En annan agenda
Märk väl att företrädare för dessa organisationer ingalunda är oinformerade. De har bara en annan agenda än de flesta forskare, en plan där det inte finns plats för genteknik och annan modern teknologi. Det är därför poänglöst för forskarsamhället att börja agera enligt ”the information deficit model”. Enligt denna modell, som väl kan anses utgöra forskningskommunikationens credo, antas meningsmotsättningar i vetenskapliga frågor bero på att det finns ett underskott på kunskap i samhället som kan informeras bort.
Erfarenhetsmässigt är dessa motståndare ungefär lika intresserade av vetenskapliga argument som en gråsten…
Men i vårt fall finns det knappast någon brist på kunskap, varken när det gäller risker med genteknik i allmänhet eller med gensaxen specifikt. Däremot är fältet höggradigt politiserat, och motsidan utgörs till stor del av tennsoldater, det vill säga personer och organisationer som har som policy att vara negativa till modern växtförädling.
Erfarenhetsmässigt är dessa motståndare ungefär lika intresserade av vetenskapliga argument som en gråsten (i vissa fall något mindre…). Frågan blir då om vi från forskarsamhället ska bjuda på den uppmärksamhet som det innebär att ”ta debatten” om riskfrågan och gensaxens tillämpningar på växter – trots att det knappast finns något som är vetenskapligt relevant att debattera. Vi är tveksamma.
I Schweiz skyddas GMO-forskningsanläggningar med taggtråd på grund av risken för sabotage. Foto: Christian Beutler /TT
Kanske är i stället gensaxen ett fall där man ska avstå från alltför mycket debatt, för att undvika att blåsa liv i garderobsspöket. I varje fall är lite eftertanke på sin plats. Den som tar för givet att sakliga argument kommer att rädda saxen från motståndarnas bannbulla tar på sig ett stort ansvar. När skägget väl sitter i brevlådan är det för sent att tänka om.
Rent allmänt kan man ju notera att tanken att vägra debatt ingalunda är ny. Många forskare är redan restriktiva vid val av samtalsparter – de debatterar inte med kunskapens fiender. Sålunda vill de flesta inte avsätta tid när pseudovetenskapliga läror pockar på uppmärksamhet, till exempel kreationism, antroposofi eller delar av alternativmedicinen, just därför att debatt är meningslöst och i stället riskerar att hålla garderobsspöket levande.
Att avstå från debatt
Filosofen Åsa Wikforss påpekar att det inte bara är meningslöst, utan farligt, att ”debattera” frågor som kan anses vara vetenskapligt avgjorda, eftersom det faktum att frågan debatteras ger intrycket att den inte är avgjord.10 Det vi kallar att blåsa liv i garderobsspöket kallar hon att skapa en falsk balans (mellan ”för” och ”emot”), men vi hävdar samstämt att detta är en av få situationer då vi som forskare bör överväga att avstå från att ”ta debatten”. För oss står det dessutom klart att riskfrågan och gensaxens användning på växter hör hemma i kategorin vetenskapligt avgjorda frågor.
Det är väl helt enkelt så att när det gäller politiskt laddade frågor befinner vi oss i en ny tid då fakta och sakkunskap, vilket är forskarens valuta, inte alltid leder någon vart i en öppen debatt. Dessa tankar stöds bland annat genom arbeten av Mikael Klintman i Lund11 och Dan Kahan vid Yale.12 De har visat att vi tenderar att bortse från fakta om en fråga går emot vår politiska uppfattning eller vår grupptillhörighet. Vad värre är, detta gäller i högre grad ju mera välinformerad en person är inom ett område.
Eller för att göra det tydligt: I politiskt laddade frågor tenderar människor att bli mer säkra på att de har rätt om man slår dem i huvudet med fakta som visar att de har fel.
Om man vill kunna föra en saklig diskussion gäller det därför att undvika att frågan politiseras och polariseras. Om man däremot reflexmässigt uppmanar till debatt riskerar man att debatten fungerar som ett första spadtag till en blivande politisk skyttegrav, eller, som i fallet med gensaxen, att frågan förpassas till den redan grävda och väl upptrampade GMO-graven.
Spåren från den havererade GMO-debatten förskräcker.
Vår huvudtes är alltså att det är rimligt att vi forskare understundom reflekterar över andra strategier än publika diskussioner. Varför ska vi tugga vidare som om det funnes ett informationsproblem och en vilja till omprövning, när det inte finns någondera? Det blir ju närmast ett slags intellektuellt självskadebeteende. En gråsten är en gråsten.
Bättre då att ställa villkor beträffande vilka aspekter på en fråga som man är beredd att diskutera och med vem man är intresserad av att göra det. När det gäller gensaxens användning inom växtforskningen kan riskfrågan avföras från dagordningen, och ett antal miljöorganisationer har själva straffat ut sig från kretsen av intressanta diskussionspartner. Spåren från den havererade GMO-debatten förskräcker.
Från forskarsamhället kan vi knappast hållas ansvariga för det haveriet, men vi kan försöka dra lärdom av det. Vi måste hitta ett förhållningssätt till delvis nya spelregler för det offentliga samtalet, så att inte de diskussioner vi initierar gör mera skada än nytta.
I fallet med gensaxens tillämpningar på växter vidhåller vi att spöket i garderoben bör få vila i frid.
Torbjörn Fagerström är professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet. Hans senaste bok heter ”Tankar från en utskälld forskare” (Fri tanke)
Jens Sundström är samverkanslektor i bioteknik vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Redan prenumerant?
Just nu: Ett år för bara 499 kr!
Prenumerera på Kvartal Total År med 50% rabatt
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Kvartal använder cookies för att förbättra webbplatsen, mäta trafik samt tillhandahålla personanpassad marknadsföring.
Genom att välja “Tillåt cookies” accepterar du vår användning av cookies och samtycker till att denna information kan komma att delas med tredje part. Om du väljer ”Acceptera nödvändiga” använder vi endast de cookies som är nödvändiga för webbplatsens funktion. Läs vår cookiepolicy här.
Insamlingsstiftelsen Kvartal använder sig av cookies och liknande tekniker för att hålla vår webbplats tillförlitlig och säker, för att mäta trafik och prestanda, tillhandahålla personanpassad annonsering samt för att utveckla och förbättra vår webbplats.
För mer information och för att anpassa dina val kan du klicka på ”Hantera cookies” Du kan alltid ändra dina inställningar och dra tillbaka eventuella samtycken genom att klicka på ”Hantera cookies” längst ned på sidan.
Om du vill veta mer om cookies och varför vi använder dem kan du besöka sidan med vår cookiepolicy när som helst och om du vill ha fördjupad information om hur vi behandlar dina personuppgifter kan du besöka sidan med vår personuppgiftspolicy.
Cookies och liknande tekniker som gör att webbplatsen/appen fungerar säkert och korrekt. Webbplatsen/appen kan inte fungera ordentligt utan dessa. Exempel på nödvändiga cookies/tekniker är sådana som används för att utföra åtgärder som du har begärt, exempelvis inställning av dina personliga preferenser, inloggning eller när du ska fylla i ett formulär. Vi använder även vissa nödvändiga tredjepartsfunktioner som kan innebära behandling av din IP-adress, t ex i samband med att vi bäddar in grafik.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Denna cookie, som anges av GDPR Cookie Consent-plugin (cookie-hanteraren), används för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Annons".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
Denna cookie används av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Cookies för analys, prestanda och
utveckling".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
Cookien sätts av GDPR-cookie-samtycke för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Funktionella cookies/tekniker".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookies används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Nödvändiga cookies och övriga tekniker".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Övrigt".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Cookies för analys, prestanda och utveckling".
CookieLawInfoConsent
1 year
Registrerar knappstatus för kategorier och status för CCPA (cookie-hanteraren).Det kompletterar primära cookien för denna funktion.
viewed_cookie_policy
11 months
Cookien ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin och används för att lagra om användaren har samtyckt till användningen av cookies eller inte.Den lagrar inga personuppgifter.
Cookies och tekniker som gör att det går att tillhandahålla utökade funktioner och individuella inställningar på webbplatsen/appen. De kan placeras ut av oss eller av en tredjepartsleverantör vars tjänster vi har lagt till på vår webbplats/app. Om du inte tillåter dessa cookies/tekniker kan det hända att vissa delar av webbplatsen/appen inte fungerar optimalt.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
pll_language
1 year
pll _language-cookien används av Polylang för att komma ihåg det språk som valts av användaren när den återvänder till webbplatsen, och även för att få språkinformationen när den inte är tillgänglig på annat sätt.
Marknadsföringscookies används för att ge besökarna relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies spårar besökare över webbplatser och samlar in information för att tillhandahålla anpassade annonser.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
En cookie som används av YouTube för att mäta bandbredd. Bandbredden i sin tur avgör om användaren får det nya eller gamla spelargränssnittet.
YSC
session
YSC-cookien används av Youtube för att spåra visningar av inbäddade Youtube-videor.
Cookies och tekniker som används för att visa innehåll från andra medier, och för att möjliggöra vissa funktioner som tillhandahålls av externa samarbetspartners, i s yfte att stärka vårt berättande och vår journalistik. Exempel på detta kan vara innehåll från sociala medier, ljud- eller videospelare. När vi visar innehåll från andra medier och samarbetspartners kan leverantören av det aktuella mediet samla in vissa data om dig, t ex IP-adress, information om din enhet och vilken sida du har besökt, och använda för ändamål som vi inte kontrollerar.
Cookies och tekniker som används för att ta fram statistik över besök på webbplatsen/appen och information om hur webbplatsen/appen används. Med hjälp av denna information kan vi optimera navigering och innehåll, utveckla våra tjänster och förbättra upplevelsen för dig som användare. Vi använder bl.a. realtidsverktyg för att kunna avgöra vilka nyheter som ska publiceras vid vilken tidpunkt. Andra verktyg, t.ex. Google Analytics, används för att följa och analysera läsandet över tid.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 years
_ga-cookien används av Google Analytics för att beräkna besöks-, sessions- och kampanjdata. Den används också till att hålla koll på webbplatsanvändningen.Cookien lagrar information anonymt och tilldelas ett slumpmässigt genererat nummer för att känna igen unika besökare.
_ga_G3ZE4N19S6
2 years
Denna cookie används av Google Analytics.
_gat_UA-123515409-1
1 minute
En variant av _gat-cookien som används av Google Analytics och Google Tag Manager för att tillåta webbplatsägare att spåra besökarnas beteende och mäta webbplatsens prestanda. Namnets ändelse (UA- ...) innehåller det unika identitetsnumret för kontot eller webbplatsen.
_gid
1 day
_gid-cookien används av Google Analytics och lagrar information om hur besökare använder en webbplats, samtidigt som den används för att skapa en analysrapport över webbplatsens prestanda.En del av de uppgifter som samlas in inkluderar antalet besökare, deras källa och de sidor de besöker anonymt.
CONSENT
2 years
YouTube använder denna cookie för att registrera anonym statistik för inbäddade youtube-videor.