Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika |

Skillnaden mellan att påstå och publicera

Innan jag bestämde mig för att ansluta mig till Kvartal för precis två år sedan ställde jag en fråga kring de texter som publicerades: Var dessa ett uttryck för redaktionens ståndpunkt?

Av Jörgen Huitfeldt | 27 oktober 2019
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Svaret var betryggande och ett av skälen till att jag kände mig bekväm med att arbeta här. Nej, vi ställer oss inte bakom budskapet i någon specifik text utan eftersträvar många olika perspektiv på samhällsfrågorna. Däremot står vi för (också de mer kontroversiella) skribenternas rätt att uttrycka sina ståndpunkter så länge vi bedömer att de argumenterar sakligt och för det offentliga samtalet framåt.

Jag gillade vad jag hörde. Ett av de problem jag hade upplevt under mina år som journalist på de stora medierna var den sorteringsprocess som skedde av potentiella medverkande. De kunde avfärdas med argument som: ”Han är inte riktigt seriös” eller ”har inte hon skrivit en bok ihop med x som i sin tur skrivit det här tveksamma inlägget på Facebook?” På intet sätt någon illvillig process eftersom den syftade till att undvika att ge medialt utrymme åt oseriösa personer med tveksamma syften.

Läs mer Visa mindre