Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Kultur |

Den militära smugglingen på Estonia – när visste regeringen?

Foto: Jaako Avikainen

När blev informationen om transporter av militär materiel ombord på m/s Estonia känd på regeringsnivå? Vid flera tillfällen hävdar man att det skedde först när Uppdrag granskning avslöjade militärtransporterna år 2004, det vill säga tio år efter förlisningen.

I den här artikeln presenterar Peter Axelsson, analytiker med fokus på Östeuropa, uppgifter som pekar på att informationen nådde regeringsnivå tidigare än så. Information om militärtransporterna i ett tidigt skede skulle i så fall kunna förklara de märkliga turerna efter m/s Estonias förlisning såsom den inställda bärgningen, dykförbudet och förslaget på cementövertäckning. Kritiserade beslut som väcker känslor än idag – 25 år senare.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Peter  Axelsson | 26 september 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 56 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Tre månader efter förlisningen fattar regeringen – trots initiala löften om motsatsen – beslut om att inte bärga m/s Estonia.

/ Från politiskt håll hävdar man att den svenska smugglingen av militär utrustning på fartyget blev känd först när Uppdrag granskning avslöjade det tio år efter förlisningen.

/ I den här artikeln presenteras uppgifter som pekar på att information om transporterna nådde regeringsnivå tidigare än så.

/ Artikelförfattaren kartlägger Ingvar Carlssons långvariga och nära samarbete med chefen för Tullverket Ulf Larsson, som var delansvarig för transportupplägget.

/ Vetskap om militärtransporterna i ett tidigt skede skulle kunna vara en förklaring till de märkliga turerna efter m/s Estonias förlisning, såsom den inställda bärgningen.

/ Göran Persson (S) tillsatte en utredare som hade arbetat nära Ingvar Carlsson (S) och som sedan förstörde sitt eget bakgrundsmaterial.

/ Regeringen tillsätter även ett etiskt råd där en majoritet, upp till sju av totalt nio medlemmar, antingen har en koppling till S-regeringen, eller har redan före rådets bildande motsatt sig en bärgning.

Natten till den 28 september 1994 sjunker passagerarfärjan m/s Estonia. Det estniska fartyget, som haft sin kurs mot Sverige, ligger nu på Östersjöns botten.

Sjunkförloppet har gått fort – dramatiskt fort. Majoriteten av passagerarna hinner aldrig ta sig ut och följer med färjan ned till botten. Drygt 850 personer, varav mer än 500 svenskar, omkommer. Bara ett hundratal passagerare kommer att överleva skeppsbrottet. Alltför hög fart under olycksnatten, i en väderlek som gränsar till storm, med eftersatt fartygsunderhåll gör att Estonias förlisning är en mycket tragisk – men inte en helt oväntad – olycka.

Första uppgifterna om smuggling av militär utrustning

De skulle dröja ett tag. Men sedan skulle de återkomma med jämna mellanrum. Ryktena som gjorde gällande att den förlista passagerarfärjan m/s Estonia inte endast använts för att transportera passagerare – utan även för att smuggla känslig materiel av militär karaktär.

Läs mer Visa mindre