Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Kultur

Sockersjuk: Min kamp mot allt som är sött

Krister Hansson/Aftonbladet/TT

Det spelar ingen roll om det är strösocker eller stevia – folk blir feta och sjuka ändå. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och en ledande auktoritet inom sockrets påverkan på hälsa skriver om varför hon vigt sin karriär åt att bekämpa livets söta. Det har lett till konflikt med både Livsmedelsverket och matindustrin.

Av Charlotte Erlanson-Albertsson | 25 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Fokus för författarens forskning är hur socker och fett påverkar aptit och om dessa kunskaper kan användas för att styra och begränsa fetman.

/ I början av 1990-talet upptäcktes det att det finns hormoner som styr vår aptit och att det finns hormoner som styr vad vi ska äta – fett, kolhydrater eller proteiner. En överraskande upptäckt var att socker är mer triggande för aptit än fett.

/ Hungerhormoner håller sig kvar länge i blodet när man intagit socker, längre än om man fått i sig stärkelse eller fett. Det finns alltså en stimulans att äta och dricka mer vid intag av sött.

/ Det är främst maten som gör folk överviktiga och därför blir namnet ”light” gravt missvisande, menar artikelförfattaren.

/ Kalorifria sötningsmedel påverkar kroppen på ett negativt sätt. Man får en sämre bakterieflora, till och med en som kan stimulera till fetma och diabetes

/ Följderna av mycket socker är katastrofala sett ur ett hälsoperspektiv. Vi har en global fetma och vi har en explosiv ökning av diabetes globalt, där socker är en faktor.

/ Sockerfällor är livsmedel som innehåller oväntat mycket socker. Det finns tre klassiska sockerfällor 1) frukostflingor, 2) fruktyoghurt och 3) bröd av traditionell svensk typ, såsom Skogaholmslimpan eller Lingon Grova.

/ I dag måste alla forskare tydligt redogöra vem som har sponsrat deras forskning och om det finns någon bindning till sponsorn. Det är en nödvändig åtgärd, även om författaren anser att industrins inflytande över forskningen fortfarande är ohälsosamt stort.

”Hej Charlotte, jag är nog ett så kallat hopplöst fall, jag har ett enormt sötsug och äter mängder med kakor och godis, sedan ett par år tillbaka. Har gått upp 10 kg i vikt och har en värk i kroppen, som jag vill bli av med. Just nu är sötsuget ett riktigt problem, har testat det mesta allt ifrån krom, till spikmatta, till allehanda kurer. Det kostar både tid och pengar. Har Du något förslag som funkar? Hjärtliga hälsningar, Kerstin”

Läs mer Visa mindre