I ett års tid har män fallit som furor. Från Hollywood till Hornstull har kända och okända män förlorat jobb, ställning och anseende: Vissa av dessa män har dömts för allvarliga brott mot kvinnor och barn. Andra har fallit efter att ha anklagats för handlingar som de själva förnekar, och som inte har kunnat bevisas i domstol.  

Med utgångspunkt i det senaste årets händelser inleder Kvartal denna vecka temat manfall – en serie artiklar och poddar om män som av olika anledningar förlorar sin ställning. Vi frågar oss vad det är hos människan som gör att vi är så beroende av status, hur statusfall skiljer sig mellan könen, och hur samhället ska förhålla sig till sina fallna män. 

Sådana fall drabbar nämligen inte bara individer som har begått brott och som kan sägas ha sig själva att skylla.

Män faller efter pensionering. De faller vid emigration, skilsmässa och arbetslöshet. Vissa handlöst – därför kommer Kvartal också att närmare granska suicidbenägenhet bland män i kris. 

Män – liksom kvinnor – faller också för att de har rört sig utanför normen för vad som får tyckas och sägas. Social exkludering är kanske det mest potenta vapen vår art känner till, och den svenska åsiktskorridoren vilar på ett outtalat hot om att detta vapen när som helst kan osäkras. 

Under november kommer Kvartals läsare och lyssnare bland annat att möta Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, Helena Granström, författare och kulturskribent, och Mark Weiner, professor i juridik och forskare med fokus på klankultur, som tar sig an frågor om manfall ur olika perspektiv. Temat avslutas med en expertpanel i Veckopanelen Special 1/12.

Och som alltid välkomnar vi synpunkter och reflektioner från vår publik. Hör av er via Kvartals Facebooksida, @kvartalet på Twitter eller via mejl på info@kvartal.se. Vi försöker att svara alla. 

Varma hälsningar,

Paulina Neuding

Läs och lyssna på serien manfall

Martin Ingvar, När livet sviktar (20/11).

Jordan B Peterson i Fredagsintervjun Special (12/11).

Johan Lundberg, Syndafallet till metoo: Den manliga nedgångens litteraturhistoria (7/11)

Helena Granström, Vilken status har en fallen man? (1/11).