Världsstjärnan och forskaren Jordan B Peterson hade en intensiv vecka i Sverige. Han drog fulla hus på Cirkus i Stockholm, hann vara gäst hos Skavlan och diskutera jämställdhetsparadoxen med Annie Lööf samt bli förolämpad av utrikesminister Margot Wallström. Hur ser han på sin uppmärksammade vistelse i Sverige? Vad tycker han egentligen om svensk jämställdhetspolitik? Och vilka är hans tankar om Kvartals tema manfall?

– Jag tycker medierna har behandlat mig väldigt rättvist, säger Jordan B Peterson till Jörgen Huitfeldt i Fredagsintervjun, om hur svenska journalister har bemött honom.

– Ofta går folk på mig med något slags förutfattade meningar, som kommer från en väldigt ytlig läsning av vad andra, som i sin tur har gjort en ytlig läsning, har sagt om mig. Och det har inte hänt här. 

”Det finns en minoritet bland män som klarar sig bättre än någon annan. … Men det finns en enorm nedre del av den manliga normalfördelningen, och ingen verkar bry sig om männen på botten.”

Den svenska utrikesministern Margot Wallström sa att hon inte kan fatta att folk ägnar tid åt dig och att du skulle krypa tillbaka ”under en sten”.

– En person i den positionen borde förmodligen göra sin hemläxa innan hon kastar ur sig förolämpningar. För sannolikheten är extremt låg att hon faktiskt har lyssnat eller tittat på något jag faktiskt har sagt, i stället för att utgå från vad enskilda ideologiskt drivna journalister sagt om mig i nedsättande ordalag, säger Jordan B Peterson.

– Och om hon hade tagit till sig vad jag faktiskt håller på med, skulle hon se att jag har hjälp många, många människor i Sverige att få ordning på sina liv.

Denna månad undersöker Kvartal ett tema som vi valt att kalla ”manfall”. Vi ser tillbaka på det gångna året och effekterna av metoo-rörelsen och tittar närmare på män som fallit socialt. Inte bara män som har begått brott, utan män som faller av en rad andra skäl – det må vara pension, skilsmässa eller sjukdom. Vad bör vi veta om ämnet manfall tycker du?

– Det finns en minoritet bland män som klarar sig bättre än någon annan, och i genomsnitt bättre än kvinnor. Både socioekonomiskt och med avseende på inflytande och status. Men det finns en enorm nedre del av den manliga normalfördelningen, och ingen verkar bry sig om männen på botten. Det är ett problem, om man ska se det ur ett könsperspektiv. 

– När det kommer till män som faller på grund av sitt eget dåliga beteende, har män och kvinnor fortfarande en hel del att reda ut – om vad exakt som utgör den rätta balansen mellan ofrånkomliga mänskliga uttryck för sexualitet och attraktion och tillgivenhet på arbetsplatsen, och regleringen av hur man beter sig på jobbet. Och reglerna för det har inte riktigt utarbetats än, och resultatet av det blir att vi kommer att kastas fram och tillbaka mellan extremer.

Lyssna på hela intervjun här eller där poddar finns.