Totebag på köpet!
Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Tino Sanandaji är nationalekonom och författare och verksam vid Institutet för ekonomisk-historisk och företagshistorisk forskning (EHFF) på Handelshögskolan i Stockholm.
Det är alldeles för stora skillnader mellan EU-länderna för att de ska kunna ha en tvingande gemensam flyktingpolitik. Sverige, det land som beviljat näst flest flyktingar asyl relativt sin befolkning, beviljar 192 gånger fler asylansökningar per tusen personer än Portugal skriver forskarna Magnus Henrekson, Tino Sanandaji och Özge Öner i Kvartal. Det vore ansvarslöst att låta en enskild fråga äventyra hela EU-samarbetet och alla de framgångar som uppnåtts under de senaste snart 70 åren.
Till skillnad från vad som är fallet i andra länder som haft medioker tillväxt, finns det i Sverige ingen krismedvetenhet. Tvärtom är många politiker och medier övertygade om att svensk ekonomi sticker ut på ett positivt sätt i internationell jämförelse. Positiva indikatorer lyfts fram medan orostecknen negligeras, skriver Tino Sanandaji.
John Hassler, professor i ekonomi, Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL och Tino Sanandaji, nationalekonom och fil dr, går på djupet om svensk ekonomi tillsammans med Staffan Dopping. Hör dem i Kvartals nya valpodd Expertpanelen här.
Socialdemokraterna går nu till val på att strama åt reglerna för invandring av utomeuropeisk arbetskraft. Men inom stora delar av borgerligheten avfärdas kritik mot systemet alltför lättvindigt med enkla paroller och anklagelser om främlingsfientlighet, konstaterar Tino Sanandaji. Stora missförstånd präglar debatten.
Han växte upp i fosterhem och gick beväpnad med kniv av rädsla för nazister. Nu lyfts han fram som expert av stora medier utomlands, men sällan i Sverige. "Nästan allt jag skriver är ju kritik mot media, och då är det klart – då förväntar jag mig inte att de jag kritiserar ska tycka att det är kul och försöka lyfta min profil," säger Tino Sanandaji.
Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov. Ofta hävdas att invandring av unga människor är nödvändig för att finansiera framtida vård och pensioner. Argumentet upprepas ofta, men alla officiella kalkyler visar på motsatsen, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji.