[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Replik |

Kunskapsskolan är återuppstånden

Klassrum någonstans i Sverige. Foto: Henrik Isaksson /TT

Resultatförbättringarna är på riktigt och Sverige presterar väl i alla tre undersökningar som genomförs i slutet på grundskolan, även bland högpresterande elever, när man jämför lika med lika. Detta betyder dock inte att allt är frid och fröjd i den svenska skolan, skriver skolforskaren Gabriel Heller Sahlgren i ett svar på Magnus Henrekson och Johan Wennströms artikel från den 22 oktober.

Av Gabriel Heller Sahlgren | 10 november 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 19 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I ett svar på min essä om den svenska skolans kunskapsmässiga förbättringar under det senaste decenniet menar forskarna Magnus Henrekson och Johan Wennström att min ”berättelse” är ”gravt missvisande” och att ”det finns många skäl att tro att det nuvarande skolsystemet inte är särskilt bra för vare sig svenskfödda elever eller elever med invandringsbakgrund”. Min analys påstås vara ”direkt skadlig för den svenska skolans utveckling” eftersom den är ”en inbjudan till beslutsfattare att slå sig till ro”.

Ord och inga visor. Men förvånansvärt lite data. Och det är just data jag fokuserar på i den här slutrepliken. Huruvida min analys är skadlig låter jag vara osagt. Vem som tjänar på faktumet att skolan nu har förbättrats kommenterar jag inte heller. För att förstå sakfrågan måste man anta en konsekvensneutral hållning och söka svaren förutsättningslöst.

Läs mer Visa mindre