Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

Nu startar Kvartal Kultur

Välkommen till Kvartal Kultur, en helt ny satsning från Sveriges minsta men vassaste mediehus.

Av Ola Wong | 26 september 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
 

Ola Wong, Kvartals kulturredaktör

Kulturen och kulturjournalistiken håller alltmer på att bli en arena där en stor, livfull och engagerande del av den offentliga diskussionen utspelar sig. Samtidigt verkar det vara nästa stora fråga som polariserar samhället. Vi ser därför ett behov av kulturjournalistik som står för integritet, kunskap och nyfikenhet.

Kulturavdelningens texter kommer att publiceras under en egen flik och med en egen lila bakgrundsfärg. Vi har samtidigt gjort om hela sajten med tre tydliga avdelningar: Samhälle, Politik och Kultur.

Kvartal Kultur kommer att följa samma publicistiska linje som övriga avdelningar: ”Kvartal har ingen värdegrund eller ideologisk riktning – annan än att vuxna människor både har rätten och plikten att diskutera sin samtids frågor utan försök till uppfostran.”

Inleder med Lena Andersson

En skribent som verkligen kan sägas stå för integritet, nyfikenhet och kunskap är Lena Andersson, och det är därför med stor glädje vi lanserar kultursektionen med en essä av just henne. På Kvartals uppdrag har Lena Andersson ägnat sommaren åt att marinera sig i den amerikanska kulturteoretikern, feministen och konsthistorikern Camille Paglias tankegods. I Sverige är Paglia mest känd som en högljudd provokatör. Men, som Andersson visar i sin idéhistoriska exposé, framstår hon snarare som en väldig ”tornado av vrede och bildning, vetande och upprördhet, tanke utan eftertanke och ett känsloliv lika stort och vilt som den amerikanska kontinenten”. Andersson understryker också Paglias inkonsekvens. Hennes älskade 1960-tal var trots allt den draksådd hon nu skördar i form av en allt mer intolerant akademisk värld, där ”studenterna vill skyddas från sanningen och livet självt och får med sig universitetsledningarna i det”.

Inlägg och Granskning

Inom Kvartal Kultur lanserar vi nu också ett nytt format som vi kallar Inlägg. Där kommer egna erfarenheter som skildrar samtiden att få utrymme. Först ut är Susanna Mannelin som beskriver hur otryggheten spred sig i den Stockholmsförort där hon bor.

Vår tredje artikel denna premiärvecka är även den i ett nytt format: Granskning. Den 28 september är det 25 år sedan färjan m/s Estonia sjönk med närmare tusen människor ombord. Peter Axelsson, analytiker med fokus på Östeuropa, presenterar uppgifter som pekar på att information om transporter av militär materiel nådde regeringsnivå tidigt, och att det kan vara en förklaring till de många märkligheter som följde. Axelssons granskning aktualiserar frågan om det är dags för en opartisk utredning med uppdrag att räta ut de många frågetecknen kring m/s Estonia.

För att en artikel ska räknas som Kulturgranskning måste den inte bara göra det som hör till den klassiska grävande journalistiken, att försöka avslöja det andra försökt dölja, utan innehållet ska även säga något större. I det här fallet om en politisk kultur.

Våra ämnen

På Kvartal Kultur kommer vi att publicera inom ämnen som idédebatt, estetik, etik, kulturarv, utbildning, historia och språk men även psykologi och hälsa.

Kvartal Kultur kommer inte att ha löpande recensioner och nyhetsbevakning i nuläget. Men vi kommer att låta skribenter använda enskilda böcker och andra kulturuttryck som utgångspunkt för att diskutera idéer, fenomen eller intressanta personer.

Vill du stödja Kvartals verksamhet så finns information om hur man gör det här nedan.

PS. Lena Andersson gästar även Kvartals monter på bokmässan för en intervju klockan 14.10 på torsdagen. Den kommer att finnas tillgänglig senare som podd. Väl mött!

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.