Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Vad händer om tjänstemän gör som Elin Ersson?

Av Krister Thelin | 7 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Högt uppsatta tjänstemän inom Donald Trumps egen förvaltning motarbetar presidentens agenda, för att skydda den amerikanska demokratin. Det skrev en anonym person inom administrationen i en uppmärksammad artikel i New York Times i onsdags.  
Kan något liknande hända i Sverige? SD ser ut att bli ett av landets största partier, samtidigt som det av många betraktas som en antidemokratisk och farlig rörelse. Om SD efter valet skulle få inflytande över budget och politiska beslut – finns det då en risk att tjänstemän av principskäl sätter sig på tvären? Krister Thelin, f d domare i Sverige och vid krigsförbrytartribunalen i Haag, reder ut frågan för Kvartals läsare. 

Valet på söndag ges en särskild laddning av att det finns ett riksdagsparti, Sverigedemokraterna, som väcker starka känslor. Frestelsen för de andra partierna att, när valet är över och mandaten räknade, bryta bojkotten och på ett eller annat sätt inlåta sig i parlamentariska samtal med SD för att säkra den egna regeringsmakten, får anses beaktansvär

Läs mer Visa mindre