Chefredaktör: Jörgen Huitfeldt
Kvartal, Box 3376, 103 67 Stockholm
info@kvartal.se / Kontakta redaktionen
Med din gåva kan vi erbjuda en plattform för
nyfiken samhällsdebatt och kvalificerad analys.
Swisha en gåva på 1234996484 Läs mer om hur du kan bidra
Kvartal är en politiskt oberoende nättidskrift
som publicerar poddar och texter med samhälls-
journalistisk inriktning. Mer om Kvartal
Krister Thelin är tidigare domare vid Hovrätten över Skåne och Blekinge och tidigare statssekreterare under regeringen Carl Bildt. 2003 till 2008 var han domare vid FN:s krigsförbrytartribunal för forna Jugoslavien i Haag och 2009-2012 ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.
Sverige har färre möjligheter än många andra länder att genomföra extraordinära åtgärder vid en kris, skriver Krister Thelin.
Med små lagändringar skulle det bli enklare att utvisa brottsdömda utlänningar, skriver Krister Thelin, tidigare domare i Sverige och Haag.
Huset står i brand – lägg särintressena åt sidan! Krister Thelin uppmanar till nationell samling och presenterar fyra förslag för att tackla skjutningarna och mordvågen.
Hur IS-terrorister ska behandlas är en fråga som dominerar debatten och lär göra så länge än. I Sverige har grovt räknat tre aspekter av IS-frågan uppmärksammats. Den första berör hur tillfångatagna IS-terrorister bör hanteras av rättsväsendet. Den andra utgår från lokalpolitikern Christian Sonessons krav på kommunal särbehandling av IS-återvändare. Den tredje sätter fokus på om och hur samröre med en terroristorganisation ska kriminaliseras. Om detta skriver Krister Thelin, tidigare domare i Sverige och Haag.
Singapore och New York City är inga föredömen för Sverige i fråga om påföljder för brott. Däremot behöver vi lära av dessa två storstäder när det kommer till polismetoder , skriver Krister Thelin.
Vilken blir reaktionen inom statsförvaltningen om SD får politiskt inflytande? Krister Thelin, f d domare, reder ut risken för tjänstemannaobstruktion – det vill säga att tjänstemän av principskäl väljer att sätta sig på tvärs mot givna politiska önskemål. Läs mer här.
Mediegrundlagarna är långa och tekniskt komplicerade. Men frågan är angelägen: Hur ska yttrande- och informationsfrihet vägas mot integriteten? Och bör journalister ha privilegierad ställning? Krister Thelin, tidigare statssekreterare och domare i Sverige och vid FN:s Krigsförbrytartribunal i Haag, benar ut.