Mellan dessa två poler har Sverige länge tenderat mot den förra, det vill säga folksuveräniteten. Utgångspunkter har varit, och är till stor del fortfarande, att beslut som fattas av en majoritet i riksdagen ska respekteras. Skulle ett beslut som fattas av riksdagen strida mot någon grundlag, är detta en politisk, inte någon juridisk, fråga. Det är ju folket som suverän obetaget att ändra sin uppfattning. Vill inte folket hålla sig till sina egna regler, är det ett politiskt eller moraliskt problem på samma sätt som när den som har som regel att endast äta lördagsgodis unnar sig en chokladbit på onsdagen.
Denna idétradition skiljer Sverige från länder som USA och Tyskland, där tungvikten legat närmare idén om att även majoriteten ska följa juridiska spelregler. Tänk bara på den makt som USA:s högsta domstol besitter.
Men den svenska inställningen har börjat förändras de senaste decennierna. Det började med att den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna visade sig ställa krav på Sverige som den svenska politiken inte hade räknat med. Det fortsatte med EU-medlemskapet, där EU-rätten utgör en rättsordning som formellt står över den svenska, och där en juridisk, inte någon politisk, instans (EU-domstolen) avgör huruvida svensk rätt överensstämmer med EU-rätten. Numera är den europeiska konventionen genom en hänvisning i regeringsformen också del av svensk rätt, och de svenska domstolarna har börjat tillämpa den.
Men allt detta är regler som kommer utifrån. Det är en internationell konvention och en internationell sammanslutnings regler det handlar om. Vad gäller de svenska interna reglerna, gäller i huvudsak (fast även där har saker och ting rört på sig en aning) att grundlagen inte har någon särskild ställning inom den svenska juridiken. Grundlagen ger anvisningar till politiken, och frågan i vad mån politiken håller sig till grundlagen anses fortfarande utgöra en politisk, inte någon juridisk, fråga. Det vill säga: Det är en fråga som avgörs av riksdagens ledamöter, snarare än av domare vid svenska domstolar.
Detta visar sig i den så kallade lagprövningsrätten. Bestämmelsen om en sådan rätt finns i 11 kap. 14 § regeringsformen. Det är en fortfarande relativt ny bestämmelse. Den trädde i kraft 1980, och innebär att en domstol, om och när den finner att en bestämmelse står i strid med en bestämmelse av högre rang, eller att bestämmelsen inte kommit till i rätt ordning, inte får tillämpa denna bestämmelse. Till 2011 var lagprövningsrätten dessutom försedd med ett krav på uppenbarhet: En domstol fick bortse ifrån en bestämmelse endast om denna uppenbart stred mot högre norm eller uppenbart hade tillkommit i fel ordning. Detta inskränkte lagprövningsrätten ytterligare. Men detta uppenbarhetsrekvisit är alltså nu avskaffat.
Notera att en svensk domstol alltså fortfarande inte kan ogiltigförklara en bestämmelse. Domstolen ska bara låta bli att tillämpa en bestämmelse, vilket innebär att bestämmelsen fortsatt är giltig och principiellt sett kan tillämpas i en annan situation (i vilken bestämmelsen kanske inte strider mot en tillämplig högre norm). Lagprövningsrätten gäller varje enskilt fall på nytt.
Ingen självständig statsmakt
Mot bakgrund av den långa traditionen i Sverige att man låter politiken göra som den anser riktigast, är den svenska domarkårens kultur att respektera lagstiftarens beslut grundmurad. Ett beslut att låta bli att tillämpa någon bestämmelse sitter alltså långt inne, och fattas aldrig lättvindigt. Juridiken är enligt det svenska sättet att se saken ingen självständig statsmakt, utan underordnad politiken, låt vara att denna inställning håller på att förändras.
Och nu till gymnasielagen.
Gymnasielagen har varit och är politiskt synnerligen omstridd. De skarpt skilda åsikterna om lagen som fanns och finns förde med sig att regeringen hade bråttom att föreslå lagen för, och också snabbt ville komma till ett beslut i, riksdagen. Förslaget togs fram, remitterades för kommentarer till olika institutioner och klubbades igenom i riksdagen inom loppet av endast ett halvår. Det är väldigt snabbt marscherat för att vara lagstiftning.